Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Marinaleda: Dünyaya kafa tutan köy

İngiliz gazeteci-yazar Dan Hancox, kitabı “Dünyaya Kafa Tutan Köy” üzerine konuşmak için Türkiye’ye geliyor. 35. Uluslararası Kitap fuarı kapsamında Müge Gürsoy Sökmen moderatörlüğünde Dan Hancox ve Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Façoğlu’nun katılacağı söyleşi, 12 Kasım Cumartesi günü saat 14.00’de Karadeniz Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Hancox, kitabında İspanya’nın Endülüs bölgesinde yer alan Sevilla’ya bağlı 2.700 nüfuslu  Marinaleda kasabasını anlatıyor. Marinaleda, 1975’te Franco’nun ölümünden sonra uzun mücadeleler vermiş ve kendi içinde örnek model oluşturabilmiş özel bir belde. 30 yıldır belediye başkanlığını Juan Manuel Gordillo yapıyor. Belde halkı, verdiği mücadele ile 90’lı yılların sonunda çiftlik ve üretim araçlarının mülkiyetini kazanıyor. Marinaleda’da yönetim kararları herkesin katılabildiği açık toplantılarda alınırken, beldede polis gücü bulunmuyor. Ev sahibi olmak isteyenler, inşaatında çalışmak karşılığında malzemeleri kooperatiften alıyor.

0000000691367-1

Hancox kitabın önsüzünde an itibariyle İspanya’da altı milyon işsiz bulunduğunu, Endülüs bölgesindeki 30 yaş altındaki 1.5 milyon insanın da işsiz olduğunu belirterek, Marinaleda’nın  kapitalizmin krizi karşısında konumlandığı yeri tarif etmeye çalışıyor. Ve ekliyor: Endülüs’te inşaat devri bitti, yerini alabilecek başka bir çalışma faaliyeti de yok.

Casares-Andalusia
(Casares-Andalusia)

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.