Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB: Müzakerelere devam, tek kırmızı çizgi idam cezası

14 Kasım Pazartesi günü Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin dışişleri bakanları, AB Dışişleri Konseyi toplantısı için bir araya geldi. Bütün gün süren toplantının ana başlıklarından biri AB-Türkiye ilişkilerinin geleceğiydi. Dışişleri bakanları müzakerelerin devamı konusunda farklı fikirler savunsa da toplantının sonunda beklenen oldu ve müzakerelere devam kararı çıktı.

Kurz: Türkiye’nin AB’de yeri yok

Türkiye-AB ilişkilerinin dondurulmasının en ateşli savunucusunun Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz olduğu biliniyor. Reuters’ın haberine göre Kurz görüşmelerden önce şöyle dedi: “Ben müzakerelerin devam etmesinden yana değilim ve Türkiye’nin AB’de yeri olduğunu düşünmüyorum.” Lüksemburg ve Belçika da Türkiye’yle müzakerelerin devamına şüpheyle bakıyor. Ancak, Macaristan, İspanya, Yunanistan gibi ülkelerin yanı sıra AB’nin en güçlü iki ülkesi Fransa ve Almanya toplantıda müzakerelerin devamından yana duruş sergiledi. İki ülkenin dışişleri bakanları müzakereleri şu anda durdurmanın yarardan çok zararı olacağı görüşünde olduklarını ifade etti.

Johnson da müzakerelerin devamından yana

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson da Alman ve Fransız meslektaşlarına katıldığını şu sözlerle dile getirdi: “Türkiye’yi bir köşeye sıkıştırmamalıyız, çıkarlarımızla örtüşmeyecek şekilde aşırı bir tepki vermemeliyiz.” Johnson toplantı esnasında AB’nin Ankara’ya ölüm cezası konusunda da ders vermemesi gerektiğini belirtti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, toplantının ardından bakanların Türkiye’yle müzakereleri sürdürme konusunda mutabık kaldığını; ancak AB’nin tek kırmızı çizgisinin idam cezasının geri getirilmesi olduğunu belirtti. AB-Türkiye ilişkileri aralık ayında yapılacak AB Dış İlişkiler Konseyi’nde de masaya yatırılacak. Eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan iddia ettiği gibi AB ile müzakereleri referanduma taşırsa AB’nin buna tepkisinin ne olacağı da ayrı bir merak konusu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.