Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail ve Türkiye karşılıklı büyükelçi atamalarını yaptı

İsrail ve Türkiye karşılıklı olarak yaptığı büyükelçi atamalarını duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahson, Eitan Naeh’ın Ankara’ya büyükelçi olarak atandığını açıklarken, bir gün sonraysa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Dış Politika Danışmanı Kemal Ökem’in İsrail’e büyükelçi olarak atandığını duyurdu.

Altı yıldan bu yana boş olan Tel Aviv’deki büyükelçilik makamına atanan Kemal Ökem, dış politika danışmanlığından önce Dışişleri’nde Ortadoğu Genel Müdür Yardımcılığı’nın yanı sıra eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun danışman ekibinde de yer almıştı.

2009’da Davos’ta, Recep Tayyip Erdoğan’ın Simon Peres’e karşı söyledikleri sonrasında iki ülke arasındaki gerilim yükselmişti. 31 Mayıs 2010’daysa, İHH İnsani Yardım Vakfı ve Özgür Gazze Hareketi’nin organize ettiği insani yardım taşıyan gemiye İsrail Savunma Kuvvetleri’nin yaptığı müdahale sonrası ilişkiler kopma noktasına gelmişti.

27 Haziran 2016’da Roma’da bir araya gelen yetkililer İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi üzerine bir anlaşma tasarısı oluşturmuştu. İsrail Devleti Mavi Marmara gemisinde hayatını kaybeden vatandaşların ailelerine 20 milyon dolar tutarında tazminat ödemeyi kabul etmişti. Ağustos ayında TBMM’de kabul edilen anlaşma metninde büyükelçilerin karşılıklı atanmasına yönelik herhangi bir ayrıntı yer almazken, iki ülke Başbakanları eşzamanlı olarak atamaların gerçekleşeceğine dair kamuoyuna açıklamada bulunmuştu.

Anlaşmada geçen maddelere buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.