Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden çekildi

Rusya resmi olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Kurucu Belgesi’nden imzasını çektiğini açıkladı. Bu açıklama mahkemenin Rusya’nın Kırım’da yaptığı ihlaller hakkında durumu işgal olarak tanımlayan raporundan sonra geldi.

Rusya’nın bu talebi Lahey merkezli mahkemenin özellikle insanlığa karşı savaş suçlarında uluslararası yasal bir zemin oluşturma çabalarına darbe indirdi. Rusya 2000 yılında mahkemeyle iş birliği yapacağı yönünde belgeye imza atmıştı ancak anlaşmaya göre mahkemenin yapacağı yargılamalardan etkilenmeyecekti. Bu nedenle imzanın pratikte pek bir anlamı olmasa da sembolik olarak değeri büyük.

Views Of International Criminal Court The Hague As Dutch Prosecuters Consider War Crimes Probe Into Flight MH17

Geçtiğimiz aylarda UCM’ye tam üyeliği bulunan Güney Afrika, Burundi ve Gambia da mahkemenin aşırı bir şekilde Afrika üzerine odaklandığını öne sürerek anlaşmadan çekilme yönünde sinyaller vermişti.

Rusya Dışişleri Bakanı, Vladimir Putin’in emriyle bugün yaptığı açıklamada, imzanın geri çekilmesinin nedenini UCM’nin uluslararası kamuoyunun beklentilerini karşılayamamasına, tek taraflı davranmasına ve etkisiz kalmasına bağladı.

Rusya, UCM’nin bir gün önce açıkladığı rapora rağmen Kırım’ın referandum sonucu kendi isteğiyle Rusya’ya katıldığını savunuyor. Ancak uluslararası gözlemciler referandumun aceleyle organize edildiğini, uluslararası standartlara uygun olmadığını ve Rusya’nın askeri varlığı gölgesinde gerçekleştiğini düşünüyor ve Kırım’ın Rusya’ya katılışında Askeri müdahaleyi ön plana çıkarıyor.

2

Rusya aynı zamanda UCM’nin Suriye üzerindeki çalışmaları konusunda da endişelerini dile getiriyor. Mahkeme geçtiğimiz aylarda Rusya’yı birkaç kez Suriye’de savaş suçu işlemekle suçlamıştı ve İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne olayı araştırmak üzere çağrı yapmıştı.

Öte yandan UCM bir süredir uluslararası kabulü konusunda sıkıntılar yaşıyor. Birçok Ortadoğu ülkesinin yanında ABD, Hindistan ve Çin, UCM’nin kurucu belgesi olan Roma Tüzüğü’ne uyma konusunda eleştirilerini dile getiriyor.

Konu hakkında Medyascopetv’ye görüş veren Uluslararası Hukuk Öğretim Üyesi Prof. Turgut Tarhanlı Rusya’nın imzasının geri çekmesinin iki önemli sonuç yaratacağına değindi:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/293442297″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.