Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya’da Meclis’i basıp askeri darbe istediler

Dün, Brezilya’nın başkenti Brasil’de, hükümeti yolsuzlukla suçlayan ve ordunun yönetimi devralmasını talep eden 40 eylemci yasama organı Ulusal Kongre’nin alt yapılanması olan Temsilciler Meclisi’ni bastı. Meclis dışındaki kalabalık bir protestocu grubunun içinden çıkan 40 kişi, koruma görevlilerini geçip camları kırarak genel kurula girdi. Kürsüyü ele geçiren eylemci grup, “General buraya” sloganları atarak Brezilya Milli Marşı’nı söyledi.

Göstericiler, 1964-1985 yılları arasında ülkeyi sert kanunlarla yöneten askeri yönetimin geri gelmesini savunurken, ülkenin ekonomik koşullarının o dönemde çok daha iyi durumda olduğunu ileri sürdü. Meclis’e giren eylemcilerin tamamı gözaltına alınırken Meclis dışındaki protestolara polis biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti.

Hükümet cephesinden baskına yönelik sert açıklamalar geldi. Devlet Başkanı Michel Temer’in sözcüsü Alexandre Parola meclis baskınını “demokraside farklı normların birlikteliğine yönelik bir ihlal” şeklinde yorumlarken, Ulusal Kongre üyesi Betinho Gomes ise “Bu, uyarı niteliğindeki ve endişe verici bir olay. Aşırılıklar çağına geri dönüyoruz” dedi.

brasil

16 Kasım Çarşamba günü ise Rio de Janerio kentinde toplanan yaklaşık 2 bin kişilik grup, kentteki mali krizin çözülmesi ve kemer sıkma politikalarından vazgeçilmesi için protesto düzenlemişti. Aralarında öğretmen ve güvenlik görevlilerinin de bulunduğu grup, maaş kesintilerini protesto ederken polis eyleme müdahale etmişti. Ülkede memurlara bir süredir düzenli maaş sağlanamıyor.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Devlet Başkanı Dilma Rousseff, bütçede usulsüzlük yapmakla suçlanarak Senato tarafından görevden alınmış ve yerine geçici olarak Michel Temer atanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.