Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boris Johnson‘ın şimdi de Türkiye’ye desteği sorun çıkartıyor

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve Brexit Sekreteri David Davis’in bazı AB yetkilileri tarafından ukala ilan edilmesiyle, İngiltere’nin Brexitçi bakanları ile Avrupa arasındaki ilişkiler giderek kötüleşiyor.

Türkiye hakkında birbirinden zıt görüşler ifade eden İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Avrupa Halk Partisi Başkanı, Alman Hıristiyan Demokrat Manfred Weber tarafından “küstahlık”la suçlandı.

boris-jonson-kapak

Bilindiği gibi Johnson, Brexit kampanyası sırasında Türkiye’nin üye olması durumunda AB ülkelerine yoğun bir göç dalgası yaşanacağı yolunda propaganda yapmıştı. Ardından dışişleri bakanı olup Eylül ayında Türkiye’ye geldiğinde Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini söylemişti. Weber, Johnson’un bu tutum değişikliğini “inanılmaz” olarak tanımladı ve onun bu konudaki görüşlerine saygı gösteremeyeceğini ifade etti. “İçinde olmak istemediğin bir kulübün geleceği hakkında artık söyleyecek sözün de kalmıyor” diyerek Johnson’ın yaptığını provokasyon olarak niteledi.

Manfred Weber: “Johnson, Brexit kampanyası yaparken broşürlerinde Türkiye’yi, Suriye ve Irak ile beraber olası AB üyeleri olarak göstermiş, Avrupa’ya olabilecek göç dalgaları konusunda insanları korkutmuştu’’.

AB yetkilileri İngiltere yöneticilerinin Brexit’le tam olarak ne istedikleri konusunda net bir görüşe sahip olmamalarından da şikayetçiler. Weber, Brexit sekreteri David Davis’le Salı günü yaptığı görüşmeden sonra “Yeni hiçbir şey duymadım” demişti. “Aralarında Brexit’in gerçekten ne anlama geldiğine dair fikri olan yok” diye de eklemişti.

Boris Johnson’un Türkiye’yle iki yüzlü ilişkisi

Eski Londra Belediye Başkanı olan Johnson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine hakaret eden Alman mizahçıya tepkisinin ardından İngiliz The Spectator  dergisinin düzenlediği Erdoğan’a hakaret içerikli şiir yarışmasını kazanmıştı. Eylül ayında Dışişleri Bakanı olduktan sonra Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyarette Johnson, ülkesinin AB’den ayrılmasından sonra Türkiye ile büyük bir serbest ticaret anlaşması yapmayı umduklarını söylemişti. Anıtkabir’i gezen Osmanlı İmparatorluğu’nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal’in öz torunu Stanley Johnson’ın oğlu olan Boris Johnson deftere şunları yazmıştı:

“Atalarımın topraklarına dönmek, modern, özgür ve demokratik Türkiye’nin kurucusuna saygılarımı sunmak ve Türkiye’nin dünyanın büyük ulusları arasında yer almasıyla onun vizyonunun nasıl gerçekleştirildiğini görmek büyük bir ayrıcalık.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.