Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faizleri yükseltti.

Marjinal fonlama oranı yüzde 8,25’ten yüzde 8,5’e yükseltilirken, TCMB borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutuldu. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5’ten yüzde 8’e yükseltildi.

Yabancı para zorunlı karşılık oranları da 50 baz puan indirildi.

TCMB’nin yaptığı açıklama şu şekilde:

“Para Politikası Kurulu (Kurul), TCMB Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:

a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 8,25’ten yüzde 8,5’e yükseltilirken, TCMB borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuştur.

b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5’ten yüzde 8’e yükseltilmiştir.

c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan TCMB borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 9,75’ten yüzde 10’a yükseltilmiştir.”

Özellikle uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmesi (23 Eylül 2016) ve Trump’ın ABD Başkanı olmasının ardından Dolar/TL paritesi her gün yeni bir rekora imza atıyor. 3,40’ların üzerine gelen dolar kuruna karşı önce Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) iki kez toplandı ardında da bugün 14:00’da Para Politakası Kurulu toplandı.

                           DOLAR / TL 23 EYLÜL – 24 KASIM 2016screen-shot-2016-11-24-at-13-25-50

Herkesin gözü bugünkü toplantıdaydı. BloombergHT Araştırma Bölümü’nün yaptığı ve 7’si yabancı 17’si yerli olmak üzere toplam 24 kurumun katıldığı anketin sonuçlarına göre 15 kurum TCMB’nin faizleri değiştirmeyeceği yönünde tahminde bulunmuştu.

Kararın tamamını okumak için tıklayınız

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.