Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da merkez sağın adayı Fillon oldu

Fransa’da sağ koalisyon partisi Cumhuriyetçiler’in (Les Républicaines) dün yaptığı ön seçimde eski başbakan François Fillon, rakibi Alain Juppé’ye açık fark atarak 2017 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde merkez sağın adayı olmayı garantiledi. Çok yüksek bir katılımla, 4 milyon 300 bin kişinin oy kullandığı ön seçimlerin ikinci turunda Fillon, oyların yüzde 66.5’ini alırken, Bordeaux Belediye Başkanı Juppé oyların yalnızca yüzde 33.5’ini alabildi.

Cumhuriyetçiler’in düzenlediği ön seçimlerin ilk turunda Sarkozy ve Juppé karşısında, yüzde 44.1’lik bir oy oranıyla beklenmedik bir başarı göstermiş olan Fillon, ikinci turda da merkez sağ adayı Juppé’yi farkla yenmeyi başardı. İkinci tur seçimlerinde Juppé, yalnızca Corrèze ve Gironde departmanlarında kazanırken, Fillon’un Fransa’nın bütününde oy çokluğunu alması, ilk turu 23 Nisan ikinci turuysa 7 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin en güçlü adayı haline gelmesini sağladı.

Sarkozy: “Fillon’un etrafında birlik olma zamanıdır”

Dünkü ön seçim sonuçlarından sonra konuşan Fillon, “kazandığım zafer, insanların son üç yıldır projelerime ve değerlerime ikna olması üzerine inşa edilmiş bir zaferdir” dedi. Öte yandan, sadece Cumhuriyetçiler’in değil tüm Fransa’nın adayı olduğunu vurgulayan Fillon, “Fransa’ya hizmet etmek isteyen herkese elini uzatacağını” söyledi.

Fillon karşısında kaybeden Juppé ise, sonuçların açıklanmasından sonra yaptığı konuşmada destekçilerine seslenerek “ve şimdi, genç Fransızlar, kampanyamızda çizdiğimiz yola devam edecek sizlersiniz! Barışçı ve kendi içinde uzlaşmış bir Fransa düşüncesini taşımaya devam edin” ifadelerini kullandı.

Ön seçimlerin ilk turunda elenen eski Cumhurbaşkanı Sarkozy ise, Fillon’u tebrik ederek “2017’de siyasi ailemizin, daha önce hiç olmadığı kadar, François Fillon’un etrafında birlik olması zamanıdır” dedi.

Aşırı sağ ile sağ arasında bir cumhurbaşkanlığı seçimi

2007-2012 yılları arasında Başbakanlık yapan Fillon, görece merkezde olan Juppé karşısında Katolik, muhafazakâr, sağ bir kampanya yürütmesiyle biliniyor. Fillon’un programında; göçmen kotasının oluşturulması, milletvekili sayısının azaltılması ve bütçe denkliğinin Anayasa’ya sokulması gibi konularda referanduma gidilmesi; yabancıların Fransız vatandaşlığı alması için bir asimilasyon kriterinin oluşturulması; Fransa’nın göçmen alımı ve göçmenlerin entegrasyonuna ilişkin Anayasa’nın düzenlenmesi; İran ve Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesi ve Suriye konusunda Rusya ile işbirliği yapılması başlıkları ön plana çıkıyor. Sağcı programı içerisinde eşcinsel evliliğe ve eşcinsel çiftlerin evlat edilmesine karşı olduğunu dile getiren Fillon’un, Le Pen liderliğinde Fransa’da yükselen aşırı sağcı popülist politika karşısında Juppé’ye göre daha başarılı olması bekleniyor.

Ahmet İnsel: “Fillon kültürel anlamda muhafazakâr, siyasal anlamda otoriter, ekonomik anlamda liberal”

Sosyalist Parti’nin adayı belirsiz

Sosyalist Parti ve Hollande’a olan desteğin gittikçe düştüğü gözlenen anketlere göre son aylarda ciddi bir çıkış gösteren, Milliyetçi Cephe’nin (Front National) adayı Marine Le Pen’in Cumhuriyetçiler’in sağcı adayı François Fillon’un seçimin ikinci turuna kalması bekleniyor.

2012 seçimlerinden önce adayı belirlemek için Sosyalist Parti’nin ve Radikal Sol Parti’nin (Parti Radical de Gauche) yaptığı ön seçimleri Fransa sağı ilk defa yapıyor. Cumhuriyetçiler’in isteyen tüm seçmenlerin oy verebildiği ön seçim, 4 milyon 300 bin kişilk katılımla rekor kırdı.  Sosyalist Parti’nin ön seçimleri ise Ocak ayında yapılacak. Sosyalistlerde Başbakan Manuel Valls’ın yanı sıra Arnaud Montebourg ve Emmanuel Macron’un aday olması beklenirken Cumhurbaşkanı François Hollande’ın aday olup olmayacağı belirsizliğini koruyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 7 Mayıs’ta yapılacak ikinci turuna Fillon ve Le Pen’in kalması halinde, seçimin sonucunu sol seçmenin katılımı ve aşırı sağcı Le Pen karşısında Fillon’u destekleyip desteklemeyeceği belirleyeceğe benziyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.