Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meclis’in gündemi Anayasa

Başbakan Binali Yıldırım AKP Grup toplantısındaki konuşmasına ekonomik duruma dair Küresel piyasalardaki hareketler konusunda tedbirliyiz, dikkatliyiz. Ekonomide en kötü senaryoya göre hazırlandık”  diyerek başladı. Anayasa sürecine dair de Bahçeli ile en kısa sürede görüşeceğini belirten Yıldırım “CHP istediği taktirde anayasa çalışmalarını onlarla da paylaşabiliriz.Kapımız sonuna kadar açık. Darbe artığı bir anayasa artık milletin ihtiyacına cevap vermediği gibi Türkiye’ye de yakışmıyor” dedi. 

Yıldırım, AB ile ilişkilere de değinirken  “Buradan bütün muhataplara açık şekilde söylüyorum: Türkiye-AB gerginliğinden her iki taraf da kaybeder ama kim daha çok kaybeder derseniz; şüphesiz AB daha çok kaybeder” açıklamasını yaptı.

Kılıçdaroğlu CHP Grup Toplantısında şehitlikle ilgili yeni bir kanun teklifi hazırladıklarını belirtti ve  Binali Yıldırım’a seslenerek “Gelin el ele verelim, biz kanun teklifi hazırladık, siz de hazırlayın. Ortak imza ile parlamentoya getirelim. Şehitler arasındaki ayrımı kaldıralım” dedi.

Doların artması sonucu her şeye zam geleceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, Dış politikada cumhuriyet tarihinin en büyük yenilgisini yaşıyoruz. Hükümet dış politika konusunda her türlü tavizi verebilecek konumda.” açıklamasında bulundu.

MHP Grup Toplantısında konuşan Devlet Bahçeli idamın meclise taşınması gerektiğine değindi ve AB tartışmalarıyla ilgili olarak, “Biz AB’ye muhtaç olmadığımız gibi Şangay meraklısı da değiliz. Türk’üz, Türkçüyüz. Ne AB, ne Şangay; biz diyoruz ki sonuna kadar Türk birliği” dedi.

Anayasa konusunda önemli ölçüde mesafe katedildiğini belirten Bahçeli, “Bir iki pürüz aşıldıktan sonra komisyona geleceğini düşünüyoruz. Başbakan ile görüşme ihtimali kuvvetlidir. En kısa zamanda görüşeceğiz. Pürüzleri konuşacağız” şeklinde konuştu.

Bahçeli ayrıca Tuğrul Türkeş’in açıklamalarına “Bir kere okudum, değerlendirmeyi AKP’ye bırakıyorum. Ahmet Davutoğlu Başbakan Yardımcısı nasıl olduğunu anlatırsa bu da anlaşılır” şeklinde yanıt verdi.

HDP Grup Toplantısı Selahattin Demirtaş’ın mesajının okunmasıyla başladı. Daha sonra Ayhan Bilgen cezaevindeki milletvekillerine değindi. Anayasa tartışmasıyla ilgili de “Başkanlık sistemini de içeren yeni anayasanın meşruiyeti olmaz” dedi.

Açıklamada Erdoğan’a da yüklenen Bilgen, “Türkiye’nin 5. grubu 5. partisi sayın Erdoğan da salı sabahlarını hiç kaçırmıyor. Her salı sabahına mutlaka bir program koyuyor. Ben de buradayım ben de varım benim sözüm parti başkanlarının sözlerinden daha yukarıdadır mesajını verme çabası içine giriyor” şeklinde konuştu. 

Anayasa müzakereleri tamamlandı

Anayasa değişikliği süreci Devlet Bahçeli’nin “Fiili durum hukuki hale gelsin” açıklamasıyla başlamış, Binali Yıldırım ile Bahçeli taslak metnini hazırlamak için partilerinden yetkili kişileri görevlendirmişti. Kasım ayının başında hızlanan süreç sonunda taslak metin üzerinde küçük değişiklikler dışında uzlaşıldı. MHP’de parti içinde itirazlar gelirken, takvim olarak 2017 başında önerinin meclisten 330 imzayla referanduma götürülmesi, Nisan – Mayıs aylarında belirlenen bir tarihte de referanduma gidileceği öngörülüyor. 

MHP içindeki itirazların yanı sıra dün Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş yaptığı açıklamada “OHAL’i tatbik ettiğin bir ülkede anayasa gibi temel bir yasayı değiştirmemelisin” dedi. Türkeş, Bahçeli konusunda ise “Ben parti içinde de bunu söylüyorum. Onun için de rahatlıkla bir gazeteciyle de kamuoyuyla da paylaşıyorum. AK Parti’nin bu tuzağa karşı çok dikkatli olması gerekir” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.