Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Transfobiye karşı poz verdi

Pakistan’ın ilk trans modeli Kami Sid, tasarımcı Waqar J. Khan ve fotoğrafçı Haseeb Siddiqui ile birlikte çalıştığı bir moda çekimi gerçekleştirdi. Çekim, ülkede yaygın olan transfobiye ve transfobi kaynaklı basmakalıp fikirlere dikkat çekmek için yapıldı.

foto1

Geçtiğimiz Mayıs ayında, Alisha adlı bir trans kadın, sekiz kez vurulduktan sonra transfobik doktorların tedavi etmeyi reddetmesi nedeniyle hayatını kaybetmişti. Trans hakları aktivisti olan Alisha, Dailymail’in haberine göre ölmeden önce “Toplumun en korunmasız parçası bizleriz ama hükümet bize hiçbir hakkımızı vermiyor.” diyerek transfobi üzerine konuşmuştu.

Kasım ayındaysa Jajja Butt adlı bir erkeğin, trans bir kadın olan Khawaja Sara’ya şiddet uyguladığı görüntüler internete sızmıştı.

Alisha’nın cinayeti ve sosyal medyada yayılan video, ülke genelindeki transfobi örneklerinden sadece ikisi. 2015’ten beri, sadece Pakistan’ın Kuzey Eyaleti olan Khyber Pakhtunkhwa’da 45’ten fazla trans cinayeti gerçekleşti.

Tecavüze uğrayan trans kadınlar da seslerini duyurmak için interneti kullanıyorlar.

foto2

Kami Sid, aynı zamanda trans hakları aktivisti.

View this post on Instagram

Day start with educate Young Peer Educator about gender and Sexuality Event organised by VFP and supported by Rutgerspak and GUSO #young #peereducators #traning #session #VFP #GUSO #rutgers #pakistan

A post shared by Kami Sid (@kamisid_official) on

İngilizce olarak yayınlanan Pakistan merkezli The Express Tribune’e konuşan Kami, kendi tecrübelerini paylaşmış ve muhafazakâr bir toplumda trans bireylerin yaşadığı sorunları vurgulamıştı: “Ergenliğe girdiğimde benim gibi başka insanlar da olduğunu fark ettim. O zamana kadar zihinsel engelli olduğumu sanıyordum. Neyse ki, beni aydınlatacak trans bir bireyle tanıştım.”

Kami’nin fotoğraflarını kendi Instagram sayfasında paylaşan tasarımcı Waqar J. Khan, kullandığı #translivesmatter (Trans hayatlar önem taşır), #celebratingtransbeauty (Trans güzelliğini kutluyoruz), #transphobia (Transfobi), #breakingstereotypes (Basmakalıp fikirleri yıkıyoruz),  #fashionforcause (Amaç için moda) etiketleriyle çekimin amacını bir kez daha hatırlatmış oluyor.

foto-3

Sid’in trans bir model olarak görünürlüğü, transeksüel bireylerin gündelik hayatlarında karşılaştıkları şiddet ve önyargıya karşı meydan okuyan bir yere sahip. Çekim, trans kimliğinin normalleştirilmesi yolunda da büyük bir adım.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.