Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Marc Semo: “Türkiye’nin AB’de yeri olmadığına dair kanı giderek perçinleniyor”

Türkiye’yle ilgili röportajlarını “Boğazın Devrimi’’ kitabında toplayan Le Monde Dış Haberler muhabiri, Marc Semo’yla Fransa’da 2017’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini konuştuk. Bu röportajın Türkçe tam metnini aşağıda bulabilirsiniz.

Geçtiğimiz Pazar Cumhuriyetçiler cumhurbaşkanı adayını seçti. François Fillon yüzde 66’lık oy oranıyla net bir zafer kazandı. Bu net zaferi nasıl değerlendiriyorsunuz, ikinci turu nasıl etkiler?

Fillon’un, İngiliz Margaret Thatcher’ınkine benzeyen aşırı liberal bir ekonomi programı var. Toplumsal anlamda oldukça muhafazakâr biri, merkez sağın adayı olacak. Aynı zamanda unutulmaması gereken bir nokta da şu: Merkez sağın cumhurbaşkanı adayını belirlemek için oy veren sağcı kesim, orta sınıf ve şehirli sağcılardan oluşuyor. Sağ seçmenin tamamı aday belirleme sürecine katılmadı. O yüzden genel sağ seçmenin François Fillon’un zorlu toplumsal programından korkup korkmayacağı hala önemli bir bilinmez.

Peki ikinci turun sonucunda Fillon’un cumhurbaşkanı olması durumunda Türk-Fransız ilişkileri nasıl şekil alır sizce?

Fillon, sert bir sağı temsil ediyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne entegrasyonu konusunda da oldukça sert. Fillon için Avrupa, Yahudi-Hristiyan uygarlığı temelinde kalmalı. Rakibi Alain Juppé’nin yaklaşımı bu konuda daha farklıydı.  O Türkiye’nin AB’ye katılmasına ilişkin Türkiye lehine düşünüyordu. Seçmeni ise, Türkiye’nin AB’ye katılmasına karşı. Temmuz’da engellenen darbe girişiminden beri olan bitenle; yani baskı, otoriterleşen güç ve giderek kurallara uymayan tavrıyla, Türkiye büyük bir ülke olarak AB için önemli bir ortak ancak Türkiye’nin AB’de yeri olmadığına dair kanı giderek perçinliyor.

İkinci tura Fillon ve Le Pen kalırsa Fransız solu nasıl hareket eder? Bir seçime yönelir mi yoksa sandığa gitmemekten yana tavır mı sergiler?

Bunlar büyük bilinmezler. Çünkü anketlere göre sol, ikinci tura çıkamayacak gibi görünüyor ama bunlar henüz bir şey ifade etmiyor. Her şeyden önce solun adayı kim olacak henüz bilmiyoruz. Şu an çok fazla aday var. Solun adayı belki Cumhurbaşkanı François Hollande olabilir ki henüz bu konuda bir açıklama yapmadı. [Bu röportajın ertesi günü Cumhurbaşkanı Hollande aday olmayacağını açıkladı.] Başbakan Manuel Valls da olabilir. Sosyalist Parti’nin önseçimleri olacak ve en azından 5-6 aday var. Ayrıca başka sol gruplar da var; mesela Yeşiller ya da solun solunu temsil eden Jean-Luc Mélenchon. Yani güncel olarak solda çok fazla aday var. Şimdilik ne olacağı bilinmese de solda oluşan kanı François Fillon ve temsil ettiği sağa kayan Fransa tehlikesi karşısında birlikte hareket etmek ve ikiden fazla aday çıkarmamaya çalışmak.

Teşekkür ederiz Marc Semo! İyi Akşamlar! Görüşmek üzere!

Görüşürüz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.