Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’da referandumdan “hayır” çıktı, Başbakan Renzi istifa etti.

İtalya’da dün yapılan referandumdan yaklaşık yüzde 60 ile “hayır” oyu çıktı. Bu sonucun ardından Başbakan Matteo Renzi istifa edeceğini açıkladı. Renzi referandumdan önce sonucun “hayır” olması durumunda istifa edeceğini söylemişti.

Renzi kesin olmayan sonuçların belli olmasının ardından sorumluluğu üstlendiği açıkladı: “Hayır cephesi kazandı. İtalyan halkı, açık ve net şekilde konuştu. Bu net bir yenilgidir. Bu yenilgi benim. Sorumluluğu üstleniyorum.”

İtalya’da dün kurulan sandıkta, anayasa değişikliği parlamentonun alt kanadına daha fazla yetki verilirken senatonun yetkilerini azaltıyordu. Şayet referandumda “evet” çıksaydı anayasanın 3’te 1’ini değişecekti.

Bu sonucun ardından İtalya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkıp çıkmayacağı ve eğer çıkarsa İtalya’nın ve AB’nin geleceğinin ne olacağı sorusu daha çok dillendirilmeye başlandı. Oluşan bu belirsizlik piyasalara da yansıdı. Euro/dolar paritesi yüzde 1 civarında değer kaybederek 1,0508 seviyesine kadar geriledi. An itibariyle (11:42) tekrar 1,06’nın üzerinde işlem görüyor. İtalya 10 yıl vadeli tahvil faizleri 11 baz puan artışla yeniden yüzde 2’nin üzerine çıkarken, İtalya bankacılık sektörü hisse senetleri yüzde 3.5 geriledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.