Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski askerler günah çıkarıyor: Kuzey Dakota’da bir af seremonisi

Kuzey Dakota yerlileri ve onlara estek veren çevre aktivistlerinin, su kaynaklarını ve kutsal saydıkları toprakları hedef alan petrol boru hattı projesine karşı direnişleri devam ediyor. Geçtiğimiz haftasonu ABD ordusunun, söz konusu toprakların boru hattı projesi nedeniyle kazılmasına şimdilik izin vermeyeceğini açıklamasıyla önemli bir kazanım elde etmiş görünen protestolar sırasında dikkat çekici sahneler de yaşanıyor.

Huffington Post’tan Jenna Amatulli’nin haberine göre, Pazartesi günü direnişin merkezi konumunda olan Standing Rock bölgesindeki bir salonda yerliler bir bağışlama seremonisi düzenledi. Yerlilerden af dileyenler ise oldukça dikkat çekiciydi: Amerikan ordusundan bir grup eski asker.

Gen. Wesley Clark Jr., middle, and other veterans kneel in front of Leonard Crow Dog during a forgiveness ceremony at the Four Prairie Knights Casino & Resort on the Standing Rock Sioux Reservation on Monday, Dec. 5, 2016.

Başlarında emekli general ve NATO eski Başkomutanı Wesley Clark’ın oğlu Wes Clark Jr.’ın da bulunduğu eski askerler, Sioux yerlilerinin reisi Leonard Crow Dog’un önünde diz çökerek tarih boyunca ABD ordusunun yerlilere karşı yürüttüğü askeri eylemler nedeniyle özür diledi. Seremoni sırasında Wes Clark Jr. şunları söyledi:

“Ben de dahil olmak üzere çoğumuz, yıllar boyu sizlere zarar vermiş olan kurumlardan geliyoruz. Geldik, sizinle savaştık, topraklarınızı aldık. Sizinle daha sonradan bozacağımız anlaşmalar imzaladık. Kutsal tepelerinizi yağmaladık. Başkanlarımızın büstlerini kutsal dağlarınıza kazıdık. Tanrı’nın size verdiği dili yok etmeye, size yeni bir dil dizayn etmeye çalıştık. Size saygı duymadık, doğanızı kirlettik, size türlü zararlar verdik ancak şimdi sizden özür dilemeye geldik. Sizin hizmetinizdeyiz ve bizi affetmenizi istiyoruz.”

Sembolik anlamı büyük olan seremonide yerlilerin şefi Leonard Crow Dog (Karga Köpek Leonard) ise, bağışlanma talebini kabul etti ve dünya barışı temennisinde bulundu. Şef Crow Dog; “biz toprağa sahip değiliz, toprak bize sahip” dedi. 500’den fazla kişinin katıldığı seremoni diğer yerli şeflerinin konuşmalarıyla devam etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.