Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook, Twitter, Google ve Microsoft terörist içeriklere karşı birleşti

Teknoloji şirketleri terörizm amaçlı yayılan video ve resimleri saptayabilecek “özgün dijital parmak izi” adlı veri tabanı oluşturmayı planlıyor.

Google, Facebook, Twitter ve Microsoft aralarında yapacakları bilgi paylaşımıyla kendi platformlarından başta terörizm olmak üzere aşırı içerikleri kaldırmak için ortak çalışma yapacaklar.

Şirketler bunu yapmak için özel bir veri tabanı oluşturacak. Aşırı içerikler, terör örgütlerine çağrı ve terörizmi yükseltmek adına yapılan görsel içerikler olarak tanımlandı. Bu dört şirketten herhangi biri bu tanıma uygun bir içerik saptadığında diğer şirketler de anında onun bilgisine erişebilecek ve kendi platformlarında yayılmalarını engelleyecek.

Şirketlerin ortak açıklamasında şöyle dendi: “Umarız bu işbirliği büyük bir etki oluşturur. Online ortamda terörist içeriklerin yayınlanmasının frenlenmesine dair politikalarımızı uygulamaya devam ediyoruz.”

Ancak en büyük sorun hangi içeriğin “aşırı” olarak tanımlanıp tanımlanmayacağı. Çünkü bu dört şirket de bu içerikler hakkında farklı politikalara sahip. Bu sorunu çözmek için ise bu şirketler “en aşırı ve dikkat çeken video ve resimlerden” başlama kararı aldılar.

FotoDNA teknolojisi kullanılacak

İşin teknik kısmıysa çocuk istismarını önlemek adına kullanılan ve Microsoft tarafından geliştirilen FotoDNA teknolojisiyle çözülecek. Bu yılın başında fotoDNA teknolojisini geliştiren ekipte yer alan bilim insanı Hany Farid, terörist içerikleri tespit edecek şekilde sistemi geliştirdi.

Farid yaptığı açıklamada ise hala dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor: “Bu projenin başarılı olabilmesi için hangi içeriklerin bu veri tabanına gireceği konusunda tam olarak şeffaflığa ihtiyaç var. Bunu izleyecek ekibin tarafsızlığı çok önemli ve bu konuda eksikler var.”

“İstediğimiz şey sosyal medyanın IŞİD gibi gruplara sağladığı küresel megafonu ortadan kaldırmak. Bu içerikler bir platformdan kaldırıldığında diğer hepsinden de kaldırılmış olacak. Bu yüzden çok güçlü bir program.”

Haziran ayında Beyaz Saray yetkilileri terörist içeriklerin kaldırılması konusunda Apple, Facebook, Twitter ve Microsoft’un temsilcileriyle bir araya gelmişti. Bu konu hakkında bir süredir çalışmaların yapıldığı biliniyordu. Facebook ise yaptığı açıklamada bu programın hazirandaki görüşmeyle doğrudan bir ilgisinin olmadığını ama bu alandaki bütün şirketlerin, terörizmi destekleyen içeriklerin kendi platformlarından kaldırılması için fikir birliğinde olduklarını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.