Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye eğitimde yine alt sıralarda

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından her üç yılda bir yapılan eğitim araştırması PISA’nın sonuçları açıklandı. Verilere göre Türkiye 2003 yılına göre eğitimde daha geride.

Öğrencilerin uluslararası ölçekte fen, matematik ve okuma becerilerini ölçen, OECD’nin Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2015 sonuçları açıklandı. Programda 72 ülkeden 15 yaş grubu yaklaşık 540 bin öğrencinin çeşitli alanlardaki performansları değerlendirmeye alındı. Araştırmanın sonuçlarına göre Singapurlu öğrenciler matematik, bilim ve okumada en yüksek puanları aldı.

2003’ten beri PISA’ya katılan Türkiye’nin aldığı puanlar, 2003 yılına göre gerilemiş durumda. 2015 sonuçlarına göre Türkiye fen alanında 52, matematik alanında 49, okuma becerileri alanında ise 50. sırada yer alıyor. Bu alanlarda OECD ortalamasının altında kalan Türkiye, kız ve erkek öğrenci eşitliği ve toplumsal arka plan alanlarında ise OECD ortalamasının üstünde.

Araştırmada bu alanların yanı sıra, mülteci öğrencilerle ilgili bir değerlendirme de yapılıyor. Fakat Türkiye’ye ilişkin yapılan değerlendirmede mülteci öğrencilerle ilgili herhangi bir veri bulunmuyor.

Öğrencilerin uluslararası ölçekte fen, matematik ve okuma becerilerini ölçen grafik:

9

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.