Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeniden genel başkan seçilen Merkel: Gelen her mülteci burada kalamaz

Almanya’da hükümetin büyük ortağı CDU (Hıristiyan Demokrat Birliği) Kongresi’ne mülteci krizi damgasını vurdu. CDU Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel kongrede yaptığı konuşmada, Almanya’nın sınırlarına doğru 2015 yazındaki gibi bir mülteci akınının bir daha tekrarlanmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. Partinin Essen kentinde yapılan kongresinde yaptığı konuşmada Merkel, burkanın Almanya’da kanunen mümkün olan her yerde yasaklanması gerektiğini dile getirdi.

Merkel yeniden genel başkan

CDU’nun bugünkü kongresine tek aday olarak giren Merkel delegelerin %89,5’inin oyunu alarak dokuzuncu kez genel başkanlığa seçildi. 17 yıldır partisinin genel başkanlığını, 11 yıldır da başbakanlık görevini yürüten Merkel böylece 2017 yılında düzenlenecek genel seçimlere dördüncü kez CDU’nun başbakan adayı olarak katılacak. Alman basınında yer alan yorumlarda Merkel’in bir önceki kongreye göre daha az oy aldığı, ancak son aylarda kendisine yönelen eleştirilerin dozuna göz önünde bulundurulduğunda, bugünkü sonucun Merkel açısından tatmin edici olduğu vurgulandı.

Ana tema: Mülteci krizi

Angela Merkel’in tek aday olması nedeniyle kongreye başkanlık yarışından ziyade başta mülteci krizi, burka yasağı ve dış politika tartışma konusuydu. Mülteci krizi konusunda, 2015 yazında çok sayıda mültecinin Almanya sınırlarına dayanması gibi bir durumun bir daha tekrarlanmaması gerektiğini söyleyen Merkel, Almanya’ya gelen her mültecinin bu ülkede kalmasının mümkün olmadığını vurguladı. Freiburg’ta bir kadın üniversite öğrencisinin Afganistan uyruklu bir mülteci tarafından öldürülmesi olayını “korkunç” olarak niteleyen Merkel, bu olayın toptancı bir yaklaşımla tüm mültecilere mal edilmemesi gerektiğini özellikle vurguladı. Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki Geri Kabul Anlaşması’nın önemine değinen Angela Merkel,  “anlaşmanın her geçen gün hayat kurtarmaya devam ettiğini” belirtti.

80 dakika süren konuşmasında, özellikle polis kontrolleri sırasında ve trafikte burka yasağından yana olduğunu açıklayan Merkel’in bu tutumu, 1000 civarındaki CDU delegesinin büyük çoğunluğu tarafından memnuniyetle karşılandı.

Dış politika

Dış politika konusunda Rusya’nın Esad yanlısı tutumunu eleştiren Merkel, Halep’te bir yardım koridoru oluşturulamamasını ‘utanç’ olarak nitelendirdi. Merkel; Serbest Ticaret Anlaşması’na karşı yapılanların büyüklüğünde protesto gösterilerinin Halep’teki bombardımanlara karşı yapılmamasını eleştirdi. “2016 yılının dünyaya daha fazla istikrar katmadığını, aksine istikrarsızlığın arttığını” söyleyen Merkel’in bu sözleri Brexit sürecine ve Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesine bir gönderme olarak yorumlandı.

Angela Merkel’in konuşmasının sonunda delegeler tarafından tam 11 dakika alkışlanması kongreden dikkat çeken başka bir not oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.