Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ohio’da “Kalp Atışı Yasası” ABD’li kadınları öfkelendirdi

ABD’nin Ohio eyaletinde Senato, 7 Aralık Çarşamba günü “Kalp Atışı Yasası” (Heartbeat bill) adlı yasa değişikliğini onayladı. Yapılan değişikliğe göre, kalp atışı duyulmaya başladığı andan itibaren, fetüsün kürtaj ile alınması yasadışı sayılacak. Ensest veya tecavüz dahi istisnai durum olarak kabul edilmeyecek. Yasa tasarını Senato’ya, 2011’de aile içi şiddete başvurmakla suçlanan Cumhuriyetçi Parti’den Kris Jordan sunmuşu. Jordan, Kalp Atışı Yasası’nı “Bu, yapılacak en doğru şey. Yasa, en önemli özgürlük olan yaşama hakkını destekliyor” diye savunmuştu.

John Kasich

CDC (Hastalık Kontrol ve Önlem Merkezi) tarafından açıklanan 2013’e ait ABD kürtaj istatistikleri, kürtajların yüzde 91.6’sının hamileliğin ilk 13 haftasında gerçekleştirildiğini gösteriyor. Üstelik çoğu kadın, ilk 6 haftada hamile olduklarını bile bilmiyorlar. Ancak Ohio’da yasallaşma yolunda olan öneriye göre, kadınların kürtaj hakları 6 haftadan sonra ellerinden alınıyor hale gelecek.

Yasal düzenleme, onay için Vali John Kasich’e gönderildi. Yeni yasaya karşı örgütlenme, sosyal medya, daha çok da Twitter üzerinden sürüyor. Kadınlar, birbirlerini yasanın içeriği hakkında bilgilendiriyorlar ve veto hakkı bulunan Kasich’e baskı yapmaya davet ediyorlar.

https://twitter.com/alexalosey/status/806748724533739522

“Ohio: Neler olduğundan haberiniz yoksa, durum bu. Hadi Ohio’daki kız kardeşlerimizi güvende tutalım.”

“John Kasich’i aramanız ve Kalp Atışı Yasası’nı veto etmesi gerektiğini söylemeniz lazım. Bu yasadışı bir kürtaj yasağı.”

https://twitter.com/scslocum/status/806767746394431489

“Lütfen Kalp Atışı Yasası’nı onaylamayın. Kadınların ve doktorların güvenlikleri tehdit ediliyor, kadın hakları yok sayılıyor ve tedbirsiz uygulamaların önünü açılıyor.”

Yasayı eleştiren tweetler atılırken kullanılan etiketler #VetoHeartbeatBill (Kalp Atışı Yasası’nı Veto Edin) ve  #MyBodyMyChoice (Benim Vücudum, Benim Kararım) oldu.

“Erkeklerin kadınların vücudu hakkında karar vermeyi bıraktığı gün, hayatımın en güzel günü olacak.”

Ohio Kongre Üyesi olan Tim Ryan da Twitter üzerinden Vali’ye seslendi:

“Bu tehlikeli yasa, hamileliğin altıncı haftasından sonra kürtajı yasadışı hale getirecek. En iyi kararı vermek için politikacılara değil, kadınlara güvenmeliyiz.”

foto-2

On gün sonra yürürlüğe girme ihtimali olan kürtaj karşıtı kararın, 1973 tarihli, kürtaj hakkı konusunda dönüm noktası sayılan Roe v. Wade Yasası’nı geçersiz kılarak kazanılmış kadın haklarını gerileteceği düşünülüyor.

“Ohio’nun bizi geri döndüreceği çağdışı ortam bu: Roe v. Wade öncesinde yılda 5000 Amerikan kadını yasadışı kürtaj yöntemleri nedeniyle hayatını kaybediyordu.”

foto-3

Yasa, Donald Trump’ın başkanlık koltuğuna oturacağı günün ardında yapılması planlanan 21 Ocak 2017 Washington Kadın Yürüyüşü’ne katılmak için yeni bir gerekçe olarak görülüyor.

“Washington’daki Kadın Yürüyüşü’ne katılma konusunda kararsızsanız umarım bu kürtaj karşıtı yasa sizi teşvik eder. Sesinizi duyurun.”

foto-4

Kürtaj hakkını savunan ve kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan The Guttmacher Institute’a göre, eğer “Kalp Atışı Yasası” onaylanırsa, ABD’nin en katı kürtaj yasalarından biri olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.