Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zürafaların soyu sessizce tükeniyor

Son otuz yıl boyunca popülasyonundaki çarpıcı azalma sonucu yeryüzünün en uzun kara memelileri zürafalar artık soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Araştırmalara göre 1985’de 155 bine yakın olan zürafaların nüfusu 2015’te Doğa Koruma Birliği tarafından 97 bin olarak ölçüldü.

Zürafaların soyunun tükenme tehlikesi altına girmesindeki asıl neden yaşam alanlarının daralması olarak vurgulandı. Özellikle Afrika ülkelerindeki iç karışıklık ve kaçak avlanma en büyük etken.

Zürafaların soyunun korunması Doğa Koruma Birliği tarafından “en az endişe” verici durum olarak görülüyordu. Ancak son yapılan araştırmaları baz alarak hazırladıkları “tehlike altındaki türlerin kırmızı listesi”nde zürafalar artık savunmasız hayvanlar sınıfına konuldu. Bunun nedeni ise son üç jenerasyonda popülasyonlarının %40’a yakın azalması.

Doğa Koruma Birliği’nin Eş Başkanı Dr. Julian Fennesy’ye göre karanın en büyük memelilerinin soyu sessizce tükeniyor: “Gergedanlar ve filler hakkında edişeler büyürken, zürafalar gözden kaçıyor ancak ne yazık ki sayıları hızla düşüyor. Çevreciler dahi bunun farkında değiller.”

foto-1

BBC’nin deneyimli belgesel yapımcısı ve çevreci David Attenborough geçtiğimiz Haziran ayında yaptığı açıklamada yine bu noktaya dikkat çekmişti: “Bu devler gözden kaçmış durumda. Afrika fillerinin tehlike altında olduğu ve muhtemelen sadece yarım milyon civarında kaldıkları biliniyor. Ancak kimse zürafaların daha az sayıda kaldıklarının ve yedi ülkede soylarının çoktan tükendiğinin farkında değil.”

İç savaşlar da etkili

İnsan nüfusundaki hızlı artış nedeniyle tarım arazilerinin ve diğer yerleşim bölgelerinin çoğalması, zürafaların yaşadığı Afrika’nın birçok bölgesinde habitatlarda parçalanmalara neden oluyor. Ancak yine kıtada yer alan istikrarsız ortam ve iç savaşlar soy tükenmesinde etkili bir rol oynuyor.

foto-2

Zürafaların yaşam bölgelerini içeren ve şu an iç çatışmalara sahne olan olan Güney Sudan, Kuzey Kenya, Somali ve Etiyopya gibi bölgelerde özellikle büyük hayvanlar daha çok insanı besleyebilmesi nedeniyle acımasızca avlanıyor. Zürafalar da bunların içerisinde yer alıyor.

Fennessy savaşın bu boyutuna dikkat çekiyor: “Aslında son otuz yıl içerisinde Afrika’nın güney bölgelerinde zürafaların sayısında iki ila üç kat artış var ancak Doğu Afrika’ya baktığınızda zürafa nüfusunun %95 gibi bir azalmaya maruz kaldığını görüyoruz.

Çözüm mümkün mü?

Araştırmalar, bazı bölgelerde artık geri dönüşün mümkün olmadığını göstermesine rağmen uzun vadede bu uzun canlıları kurtarmak mümkün.

Zoologlara göre vahşi yaşamı koruma alanlarının arttırılması gerekiyor. Afrika’da bazı örnekleri bulunan hayvanların koruma altına alındığı yaşam alanları, zürafaların da soyunun korunması adına oldukça önem taşıyor. Doğru koruma yöntemleriyle zürafaların hayatta kalabileceğini savunan zoologlar bu konuda başarılı olan birçok projeye dikkat çekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.