Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hollandalı ırkçı lider Faslılara hakaretten suçlu bulundu

Irkçı ve yabancı düşmanı söylemleriyle bilinen Hollandalı siyasetçi ve Özgürlük Partisi’nin (PVV) Genel Başkanı Geert Wilders ayrımcılık ve hakaretten suçlu bulundu. Mahkeme heyeti, Wilders’in suçlu bulunmasının tek başına “yeterli bir ceza olduğu” gerekçesiyle ayrıca herhangi bir ceza vermeye gerek görmedi. Mahkeme kararının halen milletvekili olan Wilders’in, bu görevine doğrudan bir etkisi bulunmuyor.

Mart 2014’teki bir seçim mitinginde kendisini izleyen kalabalığa “Hollanda’da daha çok mu, daha az mı Faslı istiyorsunuz?” diye soran Wilders, izleyenlerden gelen “daha az” cevabına gülümseyerek, “öyleyse bu yönde düzenlemeler yapacağız” diye karşılık vermişti. Wilders’in bu sözleri üzerine hakkında dava açıldı ve nihayet Amsterdam Mahkemesi, Wilders’in bu ifadeleriyle düşünce özgürlüğünün sınırlarını ihlâl ettiğine karar verdi.

Mahkeme Başkanı Henrik Steenhuis, Wilders’in tüm Faslılara hakaret ettiğine ve onları aşağıladığına karar verdi. Mahkeme heyeti, “nefreti körüklemek” suçlamasından ise Wilders’i beraat ettirdi. Wilders, Kasım ayının sonunda gerçekleşen son duruşmada geri adım atmamıştı. Mahkemenin uzlaşma önerisini reddeden Wilders, “Hollanda’nın bir mega-Faslı sorununa sahip olduğunu” söylemiş ve bu konuda kendisini “yalnız hissetmediğini” dile getirmişti.

Wilders karara Twitter üzerinden tepki verdi. Karar sonrası attığı tweet’te mahkemenin verdiği kararı ‘delilik’ olarak yorumlayan Wilders, “PVV’den nefret eden üç yargıç, Faslıların bir ırk olduğuna karar verdi ve benimle birlikte Hollanda’nın yarısını mahkum etti’ yorumunda bulundu.

tweet

İslam ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen sağ-popülist Wilders’in partisi PVV, 2012 genel seçimlerde, bir önceki seçime göre oy kaybetmesine rağmen yine üçüncü parti olarak çıkmıştı. Mart 2017 tarihinde yapılacak Parlamento seçimleri öncesinde, Hollanda’daki son anketler, iktidardaki mevcut koalisyonda yer almayan PVV’yi ilk sırada gösteriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.