Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanlı hafta sonu: Mısır, Somali ve Yemen’de 100’ü aşkın can kaybı

Dün Kahire’deki Aziz Peter kilisesinin kadınlar için ayrılmış bölümüne Pazar ayini sırasında yapılan bombalı saldırı sonucunda çoğunluğu kadın ve çocuk 25 kişi öldü, yaklaşık 49 kişi yaralandı. Aziz Peter kilisesi, Kıpti Ortodoks Papazı II. Tawadros’un makamı olan Aziz Mark Katedrali’nin binasına bağlı şapellerden bir tanesi. Geçtiğimiz yıllar içerisinde Kıptilere yönelik yapılanlar arasında en kanlısı olan saldırıyı henüz hiçbir örgüt üstlenmedi.

Mısır nüfusunun yüzde onunu oluşturan Kıptiler için oldukça önemli bir yer olan Aziz Mark katedrali ve yanındaki şapellerin tüm girişlerinde polis kontrolü var. Ancak, patlamanın ardından cemaat üyelerinin yaptıkları açıklamalara göre, polis kontrolleri keyfi bir şekilde uygulanıyor. Kilise cemaati ve onlara destek için gelenler olay yerine gelen polis yetkililerini ve devlet görevlilerini ihmalkarlıkla suçlandı.

Patlamanın ardından kilisenin önünde toplanan, çoğunluğunu Kıptilerin oluşturduğu topluluk saldırıyı protesto etti. Göstericiler, Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi aleyhine slogan attı ve İçişleri Bakanı’nın istifasını istedi. Aynı zamanda, Sisi hükümetine yakınlığıyla bilinen medya kurumlarının muhabirlerine tepki gösteren göstericiler, muhabirlerin katedralin etrafını terk etmesini istedi. Birçok Mısır televizyonu Sisi hükümetine karşı sloganların atıldığı protestoların sesini vermeyerek sadece görüntülerini gösterdi.

Cumhurbaşkanı Sisi kanlı saldırının ardından ülkede üç günlük yas ilan etti.

Somali’de Eş Şebab Saldırısı

Yine Pazar günü Somali’nin başkenti Mogadişu’da bir intihar saldırısı gerçekleşti. Saldırıda 29 kişi öldü, 50 kişi yaralandı. Bomba yüklü bir kamyonun Mogadişu limanının dışında patlamasıyla gerçekleşen saldırıyı El Kaide uzantısı Eş Şebab örgütü üstlendi. Somali hükümetini devirmek için savaştığını belirten Eş Şebab, yaptığı açıklamada asıl hedefinin limanın yakınındaki askeri üs olduğunu belirtti.

Yemen’de IŞİD Saldırısı

Cumartesi günü ise IŞİD’in Yemen’deki uzantıları, Aden şehrinde bir intihar saldırısı gerçekleştirdi. Aden’deki askeri üste maaşlarını almak için bekleyen askerleri hedef alan saldırıda 48 Yemen askeri öldü, 50 de yaralı var.

Aden şehri şu anda Suudi Arabistan’da sürgünde olan Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin başında olduğu hükümetin merkezi. Geçen sene temmuz ayında Hadi’ye bağlı güçler, hükümete karşı ayaklanan Hutsi’leri Aden’den çıkarmıştı. Ülkedeki iç savaşın yarattığı boşluktan yararlanmak isteyen IŞİD ve El Kaide bağlantılı örgütler bir süredir Aden’deki hükümete bağlı merkezlere saldırılar düzenliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.