Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi”nin Türkiye’deki ilk gösterimi yapıldı

Beyoğlu Emek Sineması’nın yıkımına karşı yürütülen mücadeleyi anlatan belgesel film “Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi”nin Türkiye’deki ilk gösterimi geçtiğimiz Cuma günü Şişli Belediyesi Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde yapıldı. Belgesele ilgi oldukça yoğundu. Gösterimin ardından belgeseli gerçekleştirenler izleyicilerden gelen soruları cevapladı.

Emek Sineması’nın yıkımına karşı yapılan mücadelenin görüntülerinden oluşan Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi, Türkiye’deki ilk kez, 8. Hangi İnsan Hakları Film Festivali kapsamında izleyiciyle buluştu. Kolektif bir emeğin sonucu olan belgeselin gösterimine, aralarında Emek Sineması’nın eski çalışanlarının da bulunduğu kalabalık bir izleyici kitlesi katıldı.

Emek Bizim İstanbul Bizim İnisiyatifi ve belgeseli üreten ekipten Zeyno Pekünlü ve Fırat Yücel’le belgeselin sürecini ve direnişi konuştuk.

Zeyno Pekünlü: “Grand Pera’nın açılışının yaklaşmasıyla boykot vurgusunu yeniden yapmak için belgeseli açılışa yetiştirmeye çalıştık.”

Fırat Yücel: “Bize göre yıkılan Emek Sineması, bir yandan da hiçe sayılan toplum iradesi. Bu toplum iradesi diyordu ki Emek Sineması bulunduğu yerde korunmalı. Bu hiçe sayıldı.”

Emek Sineması’nın hukuki süreci devam ediyor

Gösterimden sonra Emek Sineması’nın hukuki süreci hakkında bilgi veren Cansu Yapıcı, 2009 yılında iki kez yürütmeyi durdurma kararı alınmasına rağmen, Beyoğlu Belediyesi’nin bu kararı tanımadığını; bu sebepten dolayı da Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan başta olmak üzere yetkililer hakkında soruşturma yürütldüğünü ve hukuki sürecin devam ettiğini kaydetti.

Grand Pera’yı boykot çağrısı

Gösterimden sonra yapılan konuşmalarda, Emek Sineması’nın yerine inşa edilen Grand Pera’ya gidilmemesinin öneminin sık sık altı çizildi. Sinema Yazarları Derneği de (SİYAD) genel kurulu sonuç bildirgesinde yayınladığı kararda, Grand Pera’da yapılacak etkinlikleri boykot edeceklerini açıklamıştı. Emek Sineması’nın yıkılmamasına karşı verilen mücadelede aktif rol alan mimar Mücella Yapıcı ise “Emek’i kaybettik, ama ahlâkımızı koruyoruz. Grand Pera’ya hapsedilen o sinemaya gidersek, işte o zaman kaybederiz” dedi.

Bir sonraki gösterim bugün Aynalı Geçit’te

Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi belgeselinin tekrar gösterimi, bugün saat 17:00’da Beyoğlu Aynalı Geçit’te olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.