Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2016’da dünyada rekor sayıda gazeteci hapse atıldı

2016 yılında dünyada 259 gazetecinin hapse atılmasıyla birlikte rekor sayıya ulaşıldı. En çok gazeteci hapseden ülke ise Türkiye.

1990 yılından bu yana dünya çapında hapiste olan gazetecilerin sayımını yapan Gazetecileri Koruma Komitesi’ne (Committee to Protect Journalists) göre, 2016 yılında rekor kırıldı. Sayıdaki artışın sebebi, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye’de çok sayıda gazetecinin tutuklanmış olması.
ahmet-altan-ile-kardesi-mehmet-altan-gozaltinda_2172834

Türkiye 81 gazeteciyle listenin birinci sırasında yer alıyor. Bu, bir ülkede bugüne kadar kaydedilmiş en yüksek sayı. Ayrıca bu gazetecilerin tamamı devlete karşı suç işledikleri gerekçesiyle hapiste bulunuyor.

İran ilk beşten düştü

Devletlerin uluslararası yükümlülükleri çiğnediklerini söyleyen CPJ İdari Müdürü Joel Simon şöyle diyor: “Türkiye otoriter eğilimin elebaşı. Gazetecilerinin ülkenin kendi kanunlarına aykırı olarak hapiste çürüdüğü her gün Türkiye’nin dünyadaki saygınlığı azalıyor.”

2014 ve 2015 yıllarında en çok gazeteci hapse atan Çin, bu yılki sayımda 38 gazeteciyle ikinci sıraya düştü. Türkiye ve Çin’den sonra Mısır, Eritre ve Etiyopya listedeki ilk 5 ülke arasında yer aldı. İran ise, 2008’den beri ilk kez ilk 5 ülke arasında yok.

Cezayirli gazeteci hapiste açlık grevinde öldü

Hapsedilen gazetecilerle ilgili aynı gün gündeme gelen ülkelerden biri de Cezayir oldu. Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika’yı Facebook’ta paylaştığı bir şiirle aşağıladığı gerekçesiyle 27 Haziran’da gözaltına alınan ve 2 yıl hapse mahkum edilen Cezayirli gazeteci Muhammed Tamalt, sürdürdüğü açlık grevinin son üç ayını komada geçirdi ve geçtiğimiz Pazar günü hayatını kaybetti. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün ölümünü “trajik” olarak nitelendirdiği 42 yaşındaki Tamalt gözaltına alındıktan hemen sonra açlık grevine başlamıştı.

fb178001a8354462a4e0b9c5134e2428_18

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.