Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2017’de Amerikan çıkarlarını tehdit edebilecek 7 çatışma

ABD’li düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi (Council on Foreign Relations – CFR) her sene yayınladığı Önlem Alma Öncelikleri Raporu’nu (Preventive Priorities Survey) yayınladı. CFR’ın raporunun amacı, süren ya da başlama ihtimali olan çatışmaların geleceğini öngörmek ve bunun ABD’nin çıkarları için muhtemel sonuçlarını değerlendirmek.

Raporun metodolojisi şöyle: CFR’ın uzmanları tüm dünyadaki hem başlama olasılığı olan hem de ABD’nin çıkarlarını etkileyebilecek çatışmaların bir listesini çıkarıyor. Daha sonra bu liste, bu çatışmaların başlama ihtimalini ve ABD’nin çıkarlarını ne kadar etkileyeceğini değerlendirmeleri için aralarında hükümet yetkilileri, uluslararası ilişkileri uzmanları ve akademisyenlerin bulunduğu yedi bin kişiye yollanıyor. Bu kişilerden aşağı yukarı beş yüzü CFR’a görüşlerini yolluyor. Gelen cevaplara göre CFR araştırmacıları çatışmaları, ABD’nin çıkarlarını etkileme ve başlama ihtimallerinin yüksek, orta ve düşük olmasına göre sıralanıyor.

harita

CFR’ın bu seneki raporuna göre 2017 yılında ABD’nin “yüksek önceliği” olması gereken ve başlama ve ABD’nin çıkarlarını etkileme ihtimali yüksek ve orta dereceli olan çatışmalar şunlar:

ABD’nin çıkarlarını etkileme ihtimali yüksek, başlama ihtimali orta dereceli olanlar:

– Rusya’nın Doğu Avrupa’daki faaliyetleri nedeniyle Rusya ile NATO üyesi ülkelerin askeri olarak karşı karşıya gelmesi

– Nükleer silahlar ya da ülke içindeki siyasi istikrarsızlıktan dolayı Kuzey Kore ile yaşanacak ciddi bir kriz

– ABD’nin altyapısına ciddi ölçüde zarar verecek bir siber saldırı

– ABD’de ya da müttefiki olan ülkelerde, o ülkede büyümüş ya da dışarıdan gelen militanların düzenlediği çok fazla ölüme neden olabilecek terör saldırısı

ABD’nin çıkarlarını etkileme ihtimali orta dereceli, başlama ihtimali yüksek çatışmalar ise şunlar:

– Afganistan’daki şiddet eylemlerinde ve ülkenin istikrarsızlığında artış

– Türkiye devleti ile, gerek Türkiye’deki, gerekse İran, Irak ve Suriye’deki silahlı Kürt grupları arasındaki çatışmaların yoğunlaşması

– Suriye iç savaşının şiddetlenmesi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.