Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meltem Cumbul bebek oyuncu oynatılmasına karşı çıktı, seti terk etti

Başrolünü Meltem Cumbul’un üstlendiği Kırlangıç Fırtınası dizisinin setinde bebek krizi çıktı. Meltem Cumbul, diziye küçük bir bebeğin de dahil edileceğini duyunca seti bıraktı.

Yönetmenliğini Özcan Alper’in üstlendiği “Kırlangıç Fırtınası” dizisinin setinden ilk haber geldi. Senaryosunu Erkan Birgören ve Betül Yağsağan’ın yazdığı, yapımcılığını Limon Yapım’ın üstlendiği dizinin oyuncularından Meltem Cumbul, dizinin oyuncu kadrosuna 1 yaşın altında bir bebeğin de dahil edilmek istendiğini öğrenince sete ara verdi.

Meltem Cumbul, başkanı olduğu Oyuncular Sendikası’nda “Bu Sette Çocuk Var” adlı kampanyayla çocuk oyuncu konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapıyordu. Çocuk oyuncuların çalışma koşullarını belirleyecek olan yönetmelik hâlâ çıkmadığı için çocuk işçi çalıştırma kuralları konusunda çalışmalar yapan Cumbul, ekibe çekimlere devam etmeyeceğini söyledi ve setten ayrıldı.

Öte yandan Oyuncular Sendikası bugün yaşanan konuyla ilgili açıklama yaptı:

“Oyuncular Sendikası olarak 2012 yılından bu yana setlerde kuralsız şekilde çalıştırılan çocuklarımızın haklarını korumak amacı ile “Bu Sette Çocuk Var!” kampanyasını yürütmekteyiz. ILO, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı gibi paydaşlarla birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezdinde yürüttüğümüz bu proje neticesinde 23 Nisan 2015 tarihinde İş Kanunu’nun 71. maddesine çocuk oyuncularla ilgili gerekli ekleme yapılmış ancak tüm girişimlerimize karşın bu maddeye bağlı olarak çıkartılması gereken yönetmelik bugün dahi henüz çıkartılamamıştır.

Hazırlanmakta olan yönetmelik için sektör çalışanları, çocuk gelişimciler, psikologlar, çocuk oyuncular ve aileleri ile ayrı ayrı gerçekleştirdiğimiz toplantılar neticesinde teklif ettiğimiz asgari yaş üçtür. Yani üç yaşından küçük hiç bir çocuğun setlerde yer almaması gerekmektedir. Bu sadece bizim görüşümüz değil, çocuk gelişimcilerin yanı sıra proje paydaşlarımızın da desteklediği, çocuklar için olması gereken, tavsiye görüştür. Tüm görüşmeler bu yaş sınırı üstüden yapılmış olmasına karşın yönetmeliğin son taslağında, asgari yaş daha önce hiç gündeme dahi gelmemiş olan “ÜÇ AY” olarak teklif edilmiştir. Teklif bu hali ile kabul edilirse üç aylık bebekler dahi setlerde çalıştırılabilecektir. Bizler çocuk hususunda hassasiyet taşıyan tüm paydaşlarımızla birlikte bu hatalı tekliften dönülmesi ve çocuk oyuncular ile ilgili yönetmeliğin ASGARİ ÜÇ YAŞ SINIRI ile bir an evvel çıkartılmasını sağlamak amacı ile ciddi bir mücadele vermekteyiz.

Bu çerçevede Sendikamız Genel Başkanı Meltem Cumbul da, son haberlere konu dizi teklifinde ilgili yönetmelik çıkana ve çocuklar için olması gereken çalışma koşulları tam olarak sağlanana kadar hiçbir çocukla çalışmayacağı yönündeki haklı talebini muhataplarına iletmiş ve bu konuda mutabakata varılmıştır. Ne var ki çekimler devam etmekteyken kendi çekimleri maket bebekle gerçekleştirilmesine karşın, başka bir sahnede gerçek bir bebek ile çalışıldığını öğrenen Genel Başkanımız da çocuklarla ilgili üstlendiği sosyal sorumluluk çerçevesinde setteki çalışma arkadaşlarından müsaade istemek ve projeden ayrılmak durumunda kalmıştır.

Bizler Oyuncular Sendikası olarak, her halükarda asgari üç yaşından küçük hiç bir çocuğun, hiçbir koşulda, hiç bir gerekçe ile çalıştırılmaması gerektiğini dün olduğu gibi bugün de mümkün olan en yüksek sesle savunmaya devam edeceğiz. Bu haklı mücadelemize sadece sözleri ile değil bizzat tutumu ile en güzel örneği teşkil eden Genel Başkanımız Meltem Cumbul’u ilkeli duruşundan ötürü kutluyor, başta meslektaşlarımız olmak üzere, televizyon kanalları, reklam verenler, yapımcı şirketler, yönetmen, senarist, teknik ekip fark etmeksizin tüm çalışma arkadaşlarımızı üç yaşından küçük hiç bir çocukla çalışmamaya, üç yaşından büyük çocuklar için ise mevcut Kanun hükümlerinin uygulanması amacı ile takipçi olmaya ve çocuklarımızın haklarını el birliği ile savunmaya davet ediyoruz!

Bu sette çocuk var!

OYUNCULAR SENDİKASI”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.