Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook’tan sahte haberlere savaş!  

Facebook, Facebook  sayfaları üzerinden yayılan sahte ve yalan haberlere karşı önlem almaya başlıyor. Salı günü Facebook’tan yapılayan açıklamaya göre Facebook üzerindeki sahte ve yalan haberler kırmızı bayrakla işaretlenecek.

İnternet ve sosyal medyanın yayılması ile birlikte gerçek ve hayati haberler olduğu kadar infial yaratmaya yönelik yalan, saptırılmış ve sahte haberler de geniş kitlelere daha hızlı ve daha inandırıcı bir şekilde ulaşma imkanı buldu.

Kimi zaman eğlenmek, kimi zaman kamuoyu oluşturmak ya da gerçekleri saptırarak kitleleri yanıltan haberler, en çok twitter ve facebook gibi yoğun kullanılan mecralardan yayılıyordu. Bu sahte ve yanlış haberler yüzünden de bir çok skandal ve dolandırıcılık vakası yaşandı.

Sahte haberlerin yayılması konusunda en çok suçlanan kurumlardan Facebook, artık bu tür haberleri akışlarda daha alt sıralarda yayımlayacak ve dış kaynaklardan alacağı doğrulama hizmetinin ardından doğrulanamayan haberlere ‘3. taraflar bu haberi doğrulamıyor.’ Uyarısı ekleyecek. İşaretlenen haberler öne çıkarılamayacak ve paylaşımı arttırılamayacak.

Facebook ayrıca kullanıcıların yalan ve sahte haberleri sayfa üzerinden işaretleyip raporlamasını da kolaylaştıracak.  Facebook özellikle mali kazanç elde etmek ve kullanıcılarını dolandırmak amacıyla üretilen sahte haberlere itibar edilmemesini ve en kısa zamanda kuruma raporlanmasını öneriyor.

Facebook’un konu ile ilgili yayımladığı basın bülteninde ‘Facebook’ta gördüğünüz haberlerin özgün ve anlamlı olması bizim için çok önemli’ ifadesini kullandı:

“It’s important to us that the stories you see on Facebook are authentic and meaningful” reads the Facebook press release.

Facebook’ta sahte ve yalan haberlerle ilgili raporlama ve uyarıların nasıl yapılacağını öğrenmek için şu videoyu izleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.