Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FBI, CIA’e hak verdi, Rusya soruşturması genişliyor

ABD Seçiciler Kurulu bügün başkanı oylayacak. Ancak söz konusu oylama bir formalitenin ötesine geçti. Zira Rusya’nın seçimlere müdahale ettiğine yönelik tartışmalar ABD gündemini yoğun bir şekilde meşgul etmeye devam ediyor.

Seçiciler bugün oy veriyor

Bugün Seçiciler bağlı oldukları eyaletin başkentinde toplanıp Başkan ve Başkan yardımcısı için birer oy verecek. Bu oylar, 6 Ocak’ta Senato ve Temsilciler Meclisi üyeleri tarafından sayılacak ve sonuçlar Senato Başkanı sıfatıyla Joe Biden tarafından ilan edilecek. Resmi seçim sonucunu takiben 20 Ocak’ta yemin töreninin düzenlenmesi bekleniyor.

Seçiciler Kurulu’nun kimlerden oluştuğu ve nasıl işlediğine dair ayrıntılara buradan ulaşabilirsiniz.

Senatörler: “Soruşturma genişletilsin”

Rusya’nın seçimlere müdahale ettiğine yönelik iddialara FBI ve CIA’in de dahil olmasıyla ABD’li Senatörler de konuyla ilgili açıklamalar yaptı.

Pazar günü açıklama yapan Arizona Senatörü Cumhuriyetçi John McCain ve New York Senatörü Demokrat Chuck Schumer, siber saldırılara ilişkin soruşturmanın genişletilmesi için bir Senato komitesi kurulmasını önerdi.

Konuyla ilgili olarak Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnell ise “Rusya’nın seçimlerimize müdahalesine ilişkin son raporlar her ABD’liyi alarma geçirmeli” dedi.

Pazar günü CNN’e konuşan McCain de “seçimlere müdahale olduğuna ve siber saldırı yapıldığına dair şüphe yok. Ancak esas soru şu; ne ölçüde zarar verdiler ve ABD bu konuda ne yapmalı?” açıklamasını yaptı.

FBI da CIA’in değerlendirmelerine katıldı

Geçtiğimiz haftalarda, yetkililere konuyla ilgili brifing veren CIA’in raporunu “mesnetsiz” bulan FBI’ın direktörünün de CIA ile mutabık olduğu açıklandı.

CIA Direktörü John Brennan, Cuma günü yetkililere gönderdiği bir mesaj da “Bu hafta, FBI Direktörü James Comey ve Milli İstihbarat Direktörü James R. Clapper Jr. İle ayrı ayrı görüştüm. Rusya’nın seçimlerimize müdahalesinin kapsamı, mahiyeti ve amacına ilişkin güçlü bir mutabakat var” dedi.

Bush döneminde CIA direktörlüğü yapan Robert Gates de söz konusu siber saldırılara ilişkin “bir adaya yardım etme amacında mıydı bilmiyorum ama şu açık ki; seçimlerimizi itibarsızlaştırmak ve bana kalırsa Clinton’ı zayıflatmak istediler” açıklamasını yaptı.

Obama: “Putin’e ‘siber saldırıları durdur’ dedim”

ABD Başkanı Barack Obama da Cuma günü düzenlediği basın toplantısında, Eylül ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmede Rus liderden başkanlık seçimi öncesi ülkesine yönelik siber saldırıları durdurmasını istediğini açıklamıştı.

Barack Obama düzenlediği yılın son basın toplantısında, “Rusya’da Vladimir Putin’in bilgisi dışında pek bir şey olmaz” dedi.

Yine aynı gün Ulusal Halk Radyosu’na verdiği söyleşide Obama, siber saldırılara karşılığının verileceğine dair söz vermişti:

“Hiç şüphe yok ki herhangi bir yabancı hükümet seçimlerimize müdahale ettiğinde, harekete geçmemiz gerekir ve geçeceğiz, ancak bizim seçtiğimiz bir zamanda ve yerde. Bazıları açık, herkesin duyabileceği şekilde bazıları ise gizli olabilir.”

Obama’nın siber saldırılara cevap verilmesine ilişkin açıklamasının ardından, Trump’ın danışmanı Kellyanne Conway ise dün CBS News’a konuştu: “Trump, mevcut ABD Başkanı olarak Obama’nın kararına saygı duyuyor ancak bu, Obama’nın kararını kabul ettiği ve bunu sürdüreceği manasına gelmez.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.