Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alman polisi: “Berlin saldırısının faili henüz belli değil”

Almanya Noel arefesinde saldırı şokunu yaşıyor. Başkent Berlin’in en merkezi noktalarından birinde yer alan Noel Pazarı’na giren bir TIR 12 kişinin ölümüne, 49 kişinin yaralanmasına sebep oldu. Alman polisinin olayın ardından yaptığı ilk açıklamada, yaşananın bir terör saldırısına benzediği yolunda güçlü kanıtlar olduğu bildirilmişti. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Mazière’in bugün yaptığı açıklamayla olayın bir terör saldırısı olduğu kesinlik kazandı.

Berlin’in en merkezi noktalarından Breitscheidplatz’da yer alan tarihi Kaiser Wilhelm Anıt Kilisesi’nin yanında kurulan Noel Pazarı, Pazartesi akşamı kanlı bir saldırıya sahne oldu. Akşam saat 20.00 sularında Polonya plakalı siyah bir TIR’ın hızla Noel Pazarı’na girmesi sonucu 12 kişi öldü, 49 kişi yaralandı. Berlin polisi resmi sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı duyurularda Berlinlilerin mecbur olmadıkça sokağa çıkmamalarını istedi. Polis ayrıca vatandaşlardan yardım talebinde bulunarak, olayla ilgili fotoğraf, video ya da benzeri diğer kanıtların kendilerine ulaştırılmasını talep etti. Polis’in yaptığı araştırmaya göre, TIR’ın içinde herhangi bir tehlikeli maddeye rastlanmadı. TIR’ın nereden geldiği konusunda ise basında farklı haberler var. Bazı kaynaklar TIR’ın İtalya’dan çelik konstrüksiyon getirdiğini savunurken, başka kaynaklar ise TIR’ın Polonya’da çalınıp Berlin’e getirildiği iddiasına yer verdi.

Saldırı sonrası gelen ilk bilgiler, TIR’da biri Polonya, diğeri Pakistan uyruklu olmak üzere iki kişinin bulunduğu yönündeydi. Polonya uyruklu saldırganın saldırı sırasında öldüğü kesinleşirken, 23 yaşındaki Pakistanlı diğer saldırı şüphelisinin olayın ardından kaçtığı ancak kısa sürede yakalandığı gelen diğer bilgiler arasındaydı. Ancak ilerleyen saatlerde Die Welt gazetesine konuşan polis kaynakları, yakalanan ve adının Naved B. olduğu öğrenilen Pakistanlı şüphelinin saldırıyla bir ilgisi olmayabileceğini açıkladılar. Berlin Polis Şefi Klaus Kandt da yaptığı açıklamada “doğru kişiyi yakalayıp yakalamadıklarını henüz bilmediklerini” söyledi. Gözaltındaki şüpheli Naved B.’nin de hakkındaki iddiaları reddettiği bildirildi.

Merkel: “Olayın terör saldırısı olduğunu ilan etmek zorundayız”

Almanya Başbakanı Angela Merkel olayı “sarsıcı” olarak nitelerken şöyle konuştu: “Bugün çok zor bir gün. Şunu bilmenizi istiyorum ki, tüm ülke olarak bu ortak acıda birleşmemiz gerek” dedi. Merkel , “Son duruma baktığımızda olayın bir terör saldırısı olduğunu ilan etmek zorundayız” ifadesini kullanırken, “şu an ne kadar zor olsa da , Almanya’da istediğimiz gibi bir yaşamı savunacak gücü bulacağız: Açık, birlikte ve özgür”. Kurtarma çalışmalarına katılan ekiplere teşekkür eden Merkel, saldırı nedeniyle Noel pazarlarından feragat etmeyeceklerini de sözlerine ekledi.

Saldırıyla ilgili Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck “Berlin ve tüm ülkemiz için çok kötü bir akşam” açıklamasını yaparken, Berlin Belediye Başkanı Michael Müller ise “bizim için tam bir şok, zira Berlin’de asla böyle bir saldırının yaşanmayacağını düşünüyorduk” dedi. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, “Avrupa’nın Almanya’ya yardıma hazır olduğunu” açıklarken, Ocak ayında ABD Başkanlığı’nı devralacak olan Donald Trump saldırının “korkunç bir olay” olduğunu dile getirdi. Fransa Devlet Başkanı François Hollande ise “Alman halkının acısını paylaştıklarını” söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.