Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IMF Başkanı Lagarde ‘ihmalkârlıktan’ suçlu bulundu

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Fransa’da Maliye Bakanlığı yaptığı dönemde ‘ihmalkârlık’ yaptığı gerekçesiyle Fransa Cumhuriyet Adalet Mahkemesi tarafından yargılandığı davada 19 Aralık Pazartesi günü suçlu bulundu ancak ceza almayacak. Lagarde ‘ciddi ihmalkârlıktan’ suçlandığı davada bir yıl hapis ve 15 bin avro para cezası istemiyle yargılanıyordu.

Nicolas Sarkozy’nin cumhurbaşkanlığı döneminde Maliye Bakanı olan Lagarde, 2008 yılında Adidas AG firmasının eski sahibi Bernard Tapie’ye devlet bütçesinden 404 milyon avro tazminat ödenmesine göz yummakla suçlandı. Söz konusu tazminat ödemesi, 1993 yılında Adidas AG’nin satışı ile ilgili olarak devlet bankası Credit Lyonnais ile işadamı Bernard Tapie arasındaki anlaşmazlık üzerine açılan davadan kaynaklanıyordu.

2011’den bu yana IMF Başkanı olan Lagarde, eski başkan Dominique Strauss-Kahn’ın ortaya çıkan seks skandalının ardından göreve gelmişti. Skandallarla boğuşmuş bir kurumu, suçlu bulunmasına rağmen ikna etmeyi başaran Lagarde, Pazartesi günü öğleden sonra Washington’da  acilen toplanan  yönetim kurulunun tam desteğini almayı başardı.

60 yaşındaki Lagarde, vejetaryen ve sporcu kişiliğiyle tanınıyor. Straus-Kahn’ın seks skandalından sonra güçlü bir liderlik sergileyen ve sosyal eşitsizlik, küresel iklim değişikliği gibi farklı temaları vurgulayan Lagarde’ın IMF’nin imajını olumlu yönde değiştirdiği düşünülüyor. Temmuz ayında ikinci kez başkan seçilen Lagarde’ın görev süresi normal şartlarda 2021 yılında sona erecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.