Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Marmara Üniversitesi imzacı akademisyenleri işten çıkarmak istiyor

Marmara Üniversitesi Rektörlüğü barış bildirisine imza atan ve kendi bünyesinde çalışan akademisyenlerin “devlet memurluğundan çıkarılması” için karar aldı. Karar YÖK’e gönderildi.

Birgün Gazetesi’nden Rabia Yılmaz’ın haberine göre Marmara Üniversitesi’nde görev ve Güneydoğu’da operasyonların yaşandığı kentlerde çatışmaların son bulmasını ve yeniden barış ortamına geçilmesini talep eden ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriye imza veren akademisyenler hakkında üniversite bünyesinde kurulan soruşturma komisyonu Rektörlüğe imzacı akademisyenlerin “Devlet Memurluğundan Çıkarılmasını” önerdi.

Soruşturma komisyonu, aldığı kararı 657 sayılı Kanunun 125. Maddesine göre ve oyçokluğu ile aldı.  Rektörlük de bu kararı uygun bularak onay için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na (YÖK) iletti.

Memurluktan atılmak istenen akademisyenler arasında Prof. Dr. İbrahim Ö. Kaboğlu, Prof. Dr. Özdemir Aktan, Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Prof. Dr. Fuat Ercan, Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu ve Dr. Egemen Cevahir gibi isimler yer alıyor.

Soruşturmayı YÖK istemişti

İmzacı akademisyenler hakkında soruşturma başlatılmasını YÖK istemişti. Soruşturmanın nedenini ise bildiride geçen şu ifadelere bağlamıştı:

“Türkiye Cumhuriyeti … ancak bir savaşta kullanılacak ağır silahlarla saldırarak… tüm hak ve özgürlükleri ihlal etmektedir. …bu kasıtlı ve planlı kıyım Türkiye’nin kendi hukukunun ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmaların, uluslararası teamül hukukunun ve uluslararası hukukun emredici kurallarının da ağır bir ihlali niteliğindedir. … Devletin başta Kürt halkı olmak üzere … katliam uyguladığı bilinçli sürgün politikasından derhal vazgeçmesini… ulusal ve uluslararası gözlemcilerin yıkım bölgelerinde giriş, gözlem ve raporlama yapmasına izin verilmesini talep ediyoruz. Devletin vatandaşlarına uyguladığı şiddete hemen şimdi son verilmesini talep ediyor… bu katliamın suç ortağı olmayacağımızı…”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.