Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD, 16 ülkede 42 terör saldırısını üstlendi, Türkiye hariç

IŞİD bu yıl Suriye ve Irak dışında en az 42 farklı noktada gerçekleşen terör eylemlerini üstlendi. “Halifeliğini” ilân ettiği toprakları günden güne Suriye ve Irak’ta kaybediyor olmasına rağmen, bu durum örgütün küresel ölçekte terör gücünü gösteriyor. Ancak en dikkat çekici bilgi, bu yerler arasında Türkiye’nin olmayışı.

1

En son Almanya’da kamyonla Noel pazarında girip 12 kişinin ölümüne sebep olan terör saldırısını IŞİD, bir gün sonra üstlenmişti. Pazar günü ise Ürdün’de 10 kişinin ölümüne neden olan saldırıyı da “halife askerleri”nin gerçekleştirdiğini savunmuştu.

Örgüt, 4 kıtada en az 16 ülkede saldırı yaptığını iddia ediyor. En ölümcülleri ise Yemen ve Afganistan’da gerçekleşti.

Saldırıları IŞİD’in üstlenmesine rağmen, gerçekten hepsinin arkasında bu örgütün olup olmadığı sorusu gün geçtikçe önem kazanıyor.

İngiliz The Times Gazetesi’nin elde ettiği, Belçika, Fransa, Almanya ve Avusturya’nın binlerce sayfalık istihbarat raporlarına göre; en az 10 ülkede gerçekleştirilen bu saldırıların terörü kendi toprakları dışına taşıma amaçlı olarak doğrudan IŞİD’e bağlı gruplar tarafından gerçekleştirildiğini gösteriyor.

Örneğin geçtiğimiz Mart ayında Brüksel’de gerçekleştirilen eş zamanlı saldırıların Suriye’ye seyahat eden ve doğrudan IŞİD tarafından eğitim alan militanlar tarafından planlandığı açıklanmıştı.

16 ülke içinde Türkiye yok

Şu ana kadar birçok saldırı gerçekleştiren ve onlarca kişinin ölümüne neden olan IŞİD, Türkiye’de hiçbir eylemi üstlenmedi. Bu nedenle veriler arasında Türkiye’ye dair herhangi bilgi yok. Türkiye’nin birçok noktasında yabancı turistlere, düğünlere, mitinglere yönelik eylemler gerçekleştiren IŞİD’in Türkiye’de yapılanması olduğu biliniyor. Bu sonuç aslında örgütün göründüğünden daha büyük olabileceği şüphesini de beraberinde getiriyor.

2

IŞİD’in Türkiye’de üstlendiği tek eylem 4 Kasım’da Diyarbakır’da gerçekleştirilen Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne yönelik saldırıydı. Ancak eylemi daha önce TAK da üstlenmiş, Diyarbakır Valiliği ise sorumlunun TAK olduğunu açıklamıştı.

IŞİD’in Türkiye’de yaptığı saldırıları neden üstlenmediğini Ruşen Çakır, Medyascopetv’de yaptığı yayında yorumlamıştı:

Terör sosyal ağları da kullanıyor

Gerçekleşen saldırıların bazılarının da, teröristlerin IŞİD tarafından sosyal ağlarda yaptığı propagandadan kaynaklandığı uzmanlar tarafından dile getiriliyor.

IŞİD özellikle sosyal medya üzerinden etki alanını genişletme konusunda başarılı bir strateji yürütüyor. IŞİD’in Batı’da yaşayan militanlarının dörtte birinden fazlasının, örgüt tarafından çeşitli programlarda yaratılan online döngüde yer aldığı ya da bu sayede radikalleştiği, Washington merkezli düşünce kuruluşu New America tarafından raporlandı. Geçtiğimiz günlerde Google, Facebook, Twitter gibi firmalar konuyla ilgili olarak ortak bir veri tabanı oluşturup, terör içeriklerinin sosyal medya üzerinden yaygınlaşmasını engelleyeceğini açıklamıştı.

Uzmanlar örgütün bu konudaki en büyük başarısının herhangi bir yerde eylem olduğunda insanların hemen IŞİD’i düşünmesi olduğunu belirtiyor. Örgüt böylece kendini küresel cihadın öncüsü olarak gösterebiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.