Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Romanya’da ilk kez: Hem kadın hem Müslüman başbakan

11 Aralık’ta Romanya seçimlerinde %45 oyla birinci çıkan Sosyal Demokrat Parti başbakan adayı olarak Sevil Shhaideh’i gösterdi. Shhaideh, Romanya’nın ilk kadın ve Müslüman başbakanı olacak.

1

Romanya’nın en büyük siyasi partisi Çarşamba günü sürpriz bir şekilde ülkenin Tatar azınlığından bir kadını başbakan adayı olarak gösterdi. Eğer aday gösterilen Sevil Shhadeh kazanırsa ülkenin ilk Müslüman ve kadın başbakanı olacak.

Sosyal Demokrat Parti 11 Aralık’ta gerçekleştirilen genel seçimlerde %45 gibi dikkat çekici bir oy oranıyla birinci oldu. İttifak kurduğu Liberaller ve Demokratlar İttifakı Partisi ile birlikte parlamentoda çoğunluğu ele geçirdi.

2

Romanya’da genellikle seçimlerden birinci çıkan parti lideri, koalisyon kursa da ülkenin başbakanı olarak atanıyor. Ancak Sosyal Demokratların lideri Liviu Dragnea’nın başbakan olarak aday gösterilmesi önünde engeller bulunuyor. Çünkü Dragnea geçtiğimiz Nisan ayında “seçim dolandırıcılığı” nedeniyle mahkemeden iki yıl siyasi yasak cezası almıştı. Romanya’nın şu an hala görev başında olan Başkanı Klaus Lohannis de konuya dair yaptığı açıklamada Romanya’nın yeni başbakanının herhangi bir ceza almaması ya da hakkında hiçbir soruşturma olmaması gerektiğini söylemişti.

“Hükümeti Dragnea yönetecek”

Bunun üzerine Sosyal Demokratlar 52 yaşındaki nispeten daha az bilinen ve Sosyal Demokrat Parti’nin son iktidar olduğu dönemde altı ay boyunca Bölgesel Kalkınma Bakanı olarak hizmet veren Sevil Shhaideh’i aday gösterdi.

Bu seçim ülkedeki her kesim için ise tam bir sürpriz oldu. Cluj Üniversitesi’nden Prof. Sergiu Miscoiu bu kararı Dregnea’nın uzaktan da olsa hükümeti kontrol etme isteğine bağlıyor: “Shhaideh’i seçme kararı şunu gösteriyor: Dragnea hükümeti direkt bir sorumluluk almadan kontrol edecek.”

3

Prof Miscoiu bu seçimin ardında partiye yöneltilen “milliyetçi olma” eleştirilerinin de payı olduğunu düşünüyor: “Sosyal demokratlar bu adayla birlikte açıkça şunu söylüyor: ‘Bizi milliyetçi ve ortodoks olmakla suçladınız, bakın biz ne yaptık.”

Shhaideh kariyerinin büyük kısmını Bükreş’de değil, Karadeniz’de yer alan liman kenti Constanta’da geçiren bir isim. Ancak Dragnea’ya yakın kişilerden biri oalrak görülüyor. Dregnea’nın başbakanlığı döneminde Shhaideh de Kalkınma Bakanlığı’nda müsteşarlık yapıyordu. O dönemde Dregnea’nın, Shhaideh’in Suriyeli bir iş adamı ile evlendiği düğüne katılması gündem olmuştu.

Öte yandan Romanyalılar arasında ülkenin iki büyük siyasi figürünün azınlıklar mensubu olması ülkede tartışmalara neden oldu (Başkan Lohannis de yine ülkede azınlık olan Protestanlardan biri).

Shhaideh’in bu hafta bitmeden başbakan olarak atanması, ardından parlamento tarafından güven oyu alıp görevine başlaması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.