Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus siber dolandırıcılardan milyon dolarlık vurgun

Yalan haberlerin gerçekmişçesine haber yapıldığı günümüzde, Rus internet dolandırıcıları bir milyondan fazla sahte internet kullanıcısı yarattı.

Rus internet dolandırıcılarının bir milyondan fazla sahte internet kullanıcı hesabı ve 250 binden fazla internet sayfası oluşturarak reklam verenleri dolandırdıkları ve hiç izlenmeyen video ve okunmayan içeriklerden günde 5 milyon dolardan fazla para kazandıkları ortaya çıktı.

Eylül 2016’da başlayan sahteciliğin, hâlâ devam ettiği de söyleniyor. Genel olarak yeni yazılan eklenti ve özelliklerle, siber ortamda yeni bir suç şeklinin habercisi niteliğinde olan bu dolandırıcılık kapsamında, sahte hesaplar internet ortamında gerçek hesaplar gibi beğeni ve tercihlerde bulunuyorlar. Bu programla birçok reklam verenin dolandırıldığı da ortaya çıktı.

Reklam odaklı bilgisayar güvenlik firması White Ops’un kurucu genel başkanı Michael Tiffany, “bu güne kadar ki hiçbir yöntem bu kadar kârlı olmamıştı. Danışmanlarımız dolandırıcılığı önlemek için güvenliği tamamıyla yeni bir seviyeye çıkarmak için çalışıyorlar” dedi.

resim2

Hırsızların, 6 bin 100’den fazla haberi ve içerik sağlayıcısını ‘insanlaştırarak’ reklam amaçlı açılan internet ortamlarını çaldığını da söyleyen Tiffany, bununla mücadeleye ilişkin çalışmalarının devam ettiğini de belirtti.

Suçun geldiği son noktaya baktığımızda, birçok ünlü internet sitesinin de bu işten zarar gördüğünü anlıyoruz. Aralarında Fox News, CBS Sports, The New York Times ve The Wall Street Journal gibi sitelerin de olduğu birçok kuruluş bu suçun güvenlik süzgecinden geçemediğini ve bu konuda detaylı bir araştırma yaptıklarını belirttiler. Bu suçtan etkilenen şirketler arasında Facebook ve Yahoo gibi içerik üreten büyük platformlar da bulunuyor. İlk hedefin Amerika Birleşik Devletleri olduğu bilinse de, birçok farklı ülkenin çeşitli kuruluşları da bu siber saldırıdan etkilendi.

Yaptıkları araştırma sonucunda izlerin Rusya’ya kadar uzandığını söyleyen Tiffany;  “bu olayın arkasındaki oluşumun sadece kâr amaçlı kurulmuş bir girişim olduğunu biliyoruz ve bunun Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık seçimleri sırasında Rus hükümeti tarafından yapıldığı düşünülen siber saldırı ile bağlantılı olduğunu düşünmüyoruz” dedi.

Olayın boyutlarına baktığımızda mali açıdan bugüne kadar yapılmış en kazançlı siber suç olma özelliği taşıyan bu siber saldırı, internet suçlarıyla mücadele konusunda yeni çalışmalara ihtiyacın olduğunu da ortaya koymuş oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.