Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin ile Trump arasında sürpriz nükleer atışma

20 Ocak’ta ABD Başkanlık koltuğuna oturacak olan Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer silahlanma konusundaki açıklamaları ikili arasında şimdiye kadar süren bahar havasının sonuna gelindiği yorumlarına neden oldu.

İkili arasındaki üstü kapalı tartışma, Vladimir Putin’in 22 Aralık’ta yaptığı “tüm savunma sistemlerini delip geçecek füzelere ihtiyacımız var” açıklamasıyla başlamıştı. Putin ayrıca “Nükleer olmayan stratejik güçlerimiz de Rusya’ya yönelik her tür askeri tehdidi etkisiz hâle getirmelerine imkan verecek yeni bir seviyeye çıkarılmalı” demişti. Bu açıklamanın hemen ardından Donald Trump’ın, Putin’e cevap olarak algılanan tweet’i geldi. Trump, seçim kampanyası sırasındaki söylemleriyle de uygun olarak, söz konusu tweetinde şu ifadeleri kullandı: “Dünya nükleer silahlar konusunda makul bir noktaya gelinceye kadar ABD nükleer kapasitesini arttırmak ve genişletmek zorunda.”

Putin: “Tüm saldırganlardan daha güçlüyüz”

Vladimir Putin ise bugün düzenlediği yıllık basın toplantısında konuyla ilgili gelen sorulara cevap verdi. Putin, Trump’ın söylediklerinin bir sürpriz olmadığını belirterek “Trump benzer ifadeleri seçim kampanyası sırasında sıkça kullanmıştı” dedi. Putin ülkesinin askeri gücü hakkında şu ifadeleri kullandı: “Rusya’nın potansiyel tüm saldırganlardan daha güçlü olduğunu söylemiştim. Bu doğru. Saldırgan dediğimiz ne? Bize saldırı düzenleyebilecek ülkelerden bahsediyorum. Hem kara hem deniz hem de havadaki nükleer güçlerimizi kuvvetlendirdik. Fakat bunu yaparken tamamen uluslararası taahhütlerimize bağlı kalıyoruz.

ABD yönetimindeki bazı yetkililer neden ABD’nin dünyadaki en büyük askeri güce sahip olduğunu söylüyor? Bizse, tüm saldırganlardan daha güçlü olduğumuzu söylüyoruz?”

“Yeni silahlanma yarışının temelini ABD attı”

Putin konuyla ilgili olarak başka bir soruya ise şöyle cevap verdi:

“Yeni silahlanma yarışının temeli, ABD Anti-Balistik Füze Anlaşması’ndan çekildikten sonra atıldı. Bunu biz yapmadık. Bu karşı koymaya yanıt vermek ve ilerleme sağlamak zorundayız. Bu durum, tüm anlaşmalarımızın ve yükümlülüklerimizin kapsamı içinde yer alıyor. Yeni START anlaşması da dahil hiçbir hususu ihlal etmiyoruz. Ancak nükleer potansiyelimizi artırdık. Muhtemelen ABD’yi nükleer birliklerini güçlendirmeye iten de bu oldu.”

Putin, Rusya, Türkiye ve İran arasındaki Suriye mutabakatı hakkındaki bir soruya verdiği cevapta da ABD’yi  üç ülkenin konuyla ilgili çabalarına katılmaya davet etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.