Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Romanya’da ilk kadın ve Müslüman aday başbakan olamadı

Romanya cumhurbaşkanı Klaus Lohannis, Romanya’nın ilk kadın ve Müslüman başbakanı olması beklenen Sevil Shhaideh’in bu göreve gelmesini reddetti.

11 Aralık’ta Romanya seçimlerinde birinci olan Sosyal Demokrat Parti başbakan adayı olarak Sevil Shhaideh’i göstermişti. Sosyal Demokrat Parti 11 Aralık’ta gerçekleştirilen genel seçimlerde %45 gibi dikkat çekici bir oy oranıyla birinci oldu. İttifak kurduğu Liberaller ve Demokratlar İttifakı Partisi ile birlikte parlamentoda çoğunluğu elde etti.

Romanya cumhurbaşkanı Klaus Iohannis
Romanya cumhurbaşkanı Klaus Iohannis

Romanya’da genellikle seçimlerden birinci çıkan parti lideri, koalisyon kursa da ülkenin başbakanı olarak atanıyor. Ancak Sosyal Demokrat parti lideri Liviu Dragnea’nın seçim hilesi yapması nedeniyle ertelenmiş iki yıllık hapis cezası olduğu için başbakanlığa Sevil Shhaideh’i önermişti.

Cumhurbaşkanı Lohannis red kararına henüz bir gerekçe göstermezken, “Leyhte ve aleyhteki argümanları inceledim ve bu teklifi kabul etmemeye karar verdim. Koalisyona başka bir öneri getirmeleri çağrısında bulunuyorum” açıklamasını yapmakla yetindi. Bu kararla beraber Romanya’nın yeni başbakanının kim olacağı merak konusu.

Sosyal Demokrat Parti başbakan adayı Sevil Shhaideh
Sosyal Demokrat Parti başbakan adayı Sevil Shhaideh

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.