Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özgür Gündem davası başladı: Alpay ve Erdoğan’ın ifadeleri tamamlandı

Aslı Erdoğan,Necmiye Alpay, Zana Kaya ve İnan Kızılkaya’nın yargılandığı Özgür Gündem davası 132 gün sonra İstanbul Çağlayan Adliyesi 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.
Birçok gazeteci ve uluslararası sivil toplum örgütü duruşma için adliyede bulunuyor. Duruşmaya büyük salon verilmezken, ilk olarak sanık yakınları içeri alındı.

Salonun kapasitesi sebebiyle güvenlikler 30 kişinin içeri alınabileceğini söyledi, bunun üzerine adliye koridorlarında bekleyenler alkışlarla durumu protesto etti.
 Ayrıca Le Monde bügünkü kapağına Aslı Erdoğan’ı taşıdı:
le-monde
Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın ifadeleri tamamlandı

Erdoğan ve Alpay örgüt üyesi olmak” ve “devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçlaması ile tutuklanmıştı. Davada yargılanan İnan Kızılkaya ve Zana Kaya “araç ve personel yokluğu gerekçesiyle duruşmaya getirilmedi.

Aslı Erdoğan’nın ifadesi: “Burada bir salon dolusu hukukçuya hukuku anlatacak değilim. Adaleti savunmak sizin göreviniz. Savunmamı, hukuk varmış gibi yapacağım. Vicdansız adalet olmadığı gibi vicdansız edebiyat da olmaz. Bu yüzyılda idam yerine düzenlenmiş ağırlaştırılmış müebbet ile yargılanan ilk kadın edebiyatçı olarak tarihe geçtim. 26 yılda 8 kitap, yüzlerce yazının içinden birkaç kelimenin cımbızla seçilmesi, bir ortaçağ engizisyonudur. Ben edebiyatçıyım duygu ile sözcük ilişkilendiririm. Mafya kitabı yazanın mafya olmadığı bilinir”
Necmiye Alpay’ın ifadesi: “Ben gazetenin yayınlanma özgürlüğünü savundum. Nöbetçi yayın yönetmenliğini bu sebeple yaptım. Gazetenin yasal sorumlusu ben değilim, yayın politikasını ben belirlemiyorum.Kimseye emir vermediğim gibi kimseden emir de almadım.Mevcut iddianame “örgüt-gazete ve sanıklar” arasında somut bağ kurmuyor.İddianamede kitaplar için kullanılan ‘ele geçirilen’ ifadesini kabul etmiyorum.Basından soruşturmada adımın geçtiğini öğrendim, kendim ifade vermeye geldim, ‘kaçma şüohesiyle’ tutuklandım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.