Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Küresel iklim değişikliği kuşlara göç takvimini değiştirtiyor!

Küresel İklim değişikliğinde geri dönülmez noktaya her gün bir adım daha yaklaşırken, hayvanlar alemi kendi önlemlerini alıyor. İngiliz ‘Journal of Animal Ecology’’nin 86. sayısında yer alan bilimsel makaleye göre küresel iklim değişikliğine uyum sağlamaya çalışan bazı göçmen kuş türleri göç takvimlerini yeniden düzenliyor.

pied_flycatcher_2_c_margaret_holland

Göçmen kuşların ilk baharda kuzeye gelip son baharda güneye göçtükleri, ilkokul çocuklarının hem gözlemleyip hem de derste öğrenebildikleri bir bilgiydi bugüne kadar. İnsan etkisiyle hızla ısı dengesi değişen dünyada artık bu bilgi de eski ders kitaplarında kalacak gibi gözüküyor.

Afrika’da göçmen kuşların hareketlerini inceleyen bilim insanları bazı türlerin dünyanın değişen ısı dengesine ayak uydurarak göçlerine erken başladığını gözlemlemişler. Journal of Animal Ecology yani ‘Hayvan Ekoloji Jurnali’nin son sayısında Groningen Üniversitesi, Groningen Evrimsel Yaşam Bilimleri Enstitüsü’nden Janne Ouwehand ve Christiaan Both’un makalesine göre inceledikleri kara sinekkapan kuşları küresel iklim değişikliği karşısında göç alışkanlıklarını değiştirmiş.

pied_flycatcher_46

Bilim insanları 100 kara sinekkapanı kuşunu önce yüksek seviyeli yer belirleyiciler ile önce Hollanda’da gözlemlemiş daha sonra Afrika’dan geri dönüşlerini takip etmişler. 2013 yılında başlayan gözlem çalışması 2016 yılına gelindiğinde kara sinekkapanların göç tarihlerini sadece üç yıl içinde ortalama iki hafta geriye çektiklerini ortaya çıkarmış.

Bilim insanlarının araştırmasına göre göçler arasındaki süre kısalsa bile dengesiz ve hızlı hava değişimleri kuşların göçle türlerini sürdürme çabasını olumsuz etkiliyor. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’de zamanından önce geri dönen leylekler gözlemlenmişti.

Konu ile ilgili araştırmanın orijinal metnine bu linkten ulaşabilirsiniz

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.