Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reina saldırganı olduğu ileri sürülen Yahya Maşrapov, döndüğü Kırgızistan’da serbest bırakıldı

İlk olarak TRT World’ün duyurduğu bir habere göre polis Reina katliamının zanlısı olarak 28 yaşındaki Kırgızistan vatandaşı Yahya Maşrapov’u (Iakhe Mashrapov) arıyordu. Kanalın daha sonra haberi iptal etmesine rağmen Maşrapov’un pasaport görüntüsüyle birlikte haber hızla dünya çapında yayıldı.

Öğleden sonra Haber3hilal.com adlı haber sitesinde Maşrapov’un memleketine döndükten sonra tutuklandığı haberi çıktı. Habere göre Uygur kökenli Kırgızistan vatandaşı Yahya Maşrapov 3 Ocak günü sabah 07.00 uçağıyla İstanbul’dan Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Manas Havalimanı’na indi, oradan da saat 09.00’da Oç Havalimanı’na uçtu ve ardından doğum yeri olan Karasu’ya geçti.

 

Yahya Maşrapov’un Facebook hesabından alınan fotoğrafı

Kırgızistan, Türk basınında çıkan haberler üzerine bahsi geçen Maşrapov’u evinde yakaladı. Yapılan sorgusunda Maşrapov, katliamla hiçbir alakası olmadığını iddia etti. Haber 3 Hilal muhabirinin Kırgızistan güvenlik güçlerinden elde ettiği bilgilere göre Yahya Maşrapov’un ifadesi şu şekildeydi:

“Ben 1 Ocak’ta Bişkek’ten İstanbul’a uçtum, işlerimi hallettim ve bugün sabah geri dönerken İstanbul’da uçakta beni Türk güvenlik güçleri beni yakaladılar, bir saat sorguladılar. Teröristin fotoğrafı bana biraz benziyor; ama ben o değilim. Benim pasaportumun kopyasının Türk basınına nasıl yayıldığını bilmiyorum. Terör eyleminin olduğu 31 Aralık’ta ben Kırgızistan’daydım. 2011 yılından beri sürekli olarak Kırgızistan – İstanbul arasında ticari gerekçelerle uçuyorum. En son 28 Aralık’ta yine İstanbul’a uçmuş, 30 Aralık’ta geri dönmüştüm. Bugün de yine 1 Ocak’ta İstanbul’dan geri dönerken bu kez de Kırgız polisi beni sorguladı. Terör saldırılarıyla bir ilgim yok .”

 

Yahya Maşrapov’un videosu yayınlandı:

l
Yahya Maşrapov’un ülkeye giriş-çıkışını gösteren pasaport damgaları

k

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.