Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BBC, “Cihatçı Gelinler” programı yüzünden duyarsızlıkla suçlanıyor

BBC’nin Salı günü yayınlanan ve  İngiltere’deki evlerinden ayrılıp IŞİD saflarına katılan 4 Müslüman kadının canlandırıldığı   “The Real Housewives of ISIS” isimli hiciv programı sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Programın hiciv yönünün başarılı olduğunu düşünenlerin yanı sıra  BBC’yi duyarsızlıkla suçlayanların sayısı da hayli fazla…

https://www.youtube.com/watch?v=DOB6UDC-67w

İlk olarak Salı günü gösterilen yayın, Facebook’ta ve diğer sosyal medya platformlarında milyonlarca insan tarafından izlendi ve hakkında çok sayıda  görüş paylaşıldı.

47

Satirik vidyoda, Afsana, Mel, Zaynab ve Hadiya isimli 4 Batılı kadın Suriye’ye giderler ve “cihatçı gelin” olurlar. Programda, ABD’de örneklerine rastlanan “Real Housewives of…” tarzı New York, Orange County ve Beverly Hills’te geçen kadınların hayatları, eşleri, ve kıyafetleri hakkında konuştukları şov programlarına gönderme yapıyor.  Bir sahnede kadınlardan biri yeni giydiği intihar yeleğiyle içeri girer ve diğerlerine yorumunu sorar. Arkadaşları olağanüstü, mükemmel göründüğüne dair cevap verirken bir yandan da görüntüsünü Instagram’a yüklerler. Hemen ardından başka bir kadın aynı intihar yeleğiyle içeri girer ve kadınlar arasında anlaşmazlık çıkar. Verilen tepkiler ve çekim teknikleri ABD’li programları çağrıştırır.

46

Tecavüze ve şiddete uğrayan çaresiz kadınları barındıran böyle bir konuyla alay edilmesini duyarsızca bulup BBC’nin bu duruma bir açıklama getirmesi gerektiğini savunanlar olduğu gibi karanlık zamanlarda  zor bir meseleye hicivle yaklaşma cesareti gösterip komik bir şey ortaya çıkardıkları için destekleyenler de var.

45

IŞİD’den korkmamamız için IŞİD üzerinden gülebilmemizin önemli olduğunu ve IŞİD’in bizi korkutma isteğinin böylece önünene geçilebileceği kanısında olanlar BBC’nin arkasında yer alıyor.

Programın yaratıcılarından Jolyon Rubinstein ise hedefin  “online gelinlik” olduğunu açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.