Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Iraklı kadın mülteci ile Makedon sınır polisinin mutlu aşk hikayesi

Arap Baharı’nın başlamasından bu yana Avrupa’nın bir numaralı gündem maddelerinden olan mülteci krizi zaman zaman ilginç hikayelerin ortaya çıkmasına da sebep oluyor. Bunlardan biri de Sırbistan-Makedonya sınırındaki bir aşk hikayesi. Hikayenin tarafları ise 20 yaşındaki Iraklı mülteci Noora Arkavazi ve 35 yaşındaki Makedonyalı sınır polisi Bobi Dodevski.

Hikayenin başladığında Noora Arkavazi ailesiyle birlikte Irak’ın Diyala kentinden, IŞİD ve hükümet güçleri arasındaki çatışmalar nedeniyle kaçmış ve Avrupa’ya ulaşmak amacıyla yola koyularak, geçtiğimiz yılın Mart ayında Makedonya üzerinden Sırbistan sınırına ulaşmıştı. Bobi Dodevski ise sınırın Makedonya tarafında İngilizce bilen tek polis memuru olarak görev yapıyordu.

TO GO WITH AFP STORY BY JASMINA MIRONSKI AND RACHEL O'BRIEN Noora Arkavazi (R) and her husband Bobi Dodevski decorate a Christmas tree in their home in Kumanovo on December 21, 2016. The scene was hardly conducive to romance: she was a sick Iraqi in a wave of refugees trying to enter Serbia, while he belonged to the stern Macedonian police force keeping guard. But Noora Arkavazi, a Kurdish Muslim, and Orthodox Christian Bobi Dodevski quickly fell in love after they met at the muddy border in early March -- and celebrated their wedding four months later.   / AFP PHOTO / Robert ATANASOVSKI
TO GO WITH AFP STORY BY JASMINA MIRONSKI AND RACHEL O’BRIEN
Noora Arkavazi (R) and her husband Bobi Dodevski decorate a Christmas tree in their home in Kumanovo on December 21, 2016.
The scene was hardly conducive to romance: she was a sick Iraqi in a wave of refugees trying to enter Serbia, while he belonged to the stern Macedonian police force keeping guard. But Noora Arkavazi, a Kurdish Muslim, and Orthodox Christian Bobi Dodevski quickly fell in love after they met at the muddy border in early March — and celebrated their wedding four months later.
/ AFP PHOTO / Robert ATANASOVSKI

CNN televizyonuna konuşan ikili, birbirlerine ilk görüşte aşık olduklarını söyledi. Birkaç yabancı dil konuşabilen Noora, Bobi ile tanıştıktan sonra Makedonya’da kalmaya karar verirken, ailesi birkaç ay sonra Almanya’ya gitmek üzere tekrar yola koyuldu. Noora, şu anda Kızılhaç’ta çalışıyor ve hayatından oldukça memnun. Makedonya’da kendini bir mülteci gibi hissetmediğini söyleyen Noora, hiç uyum sorunu yaşamadığını ve hem kendi, hem Bobi’nin ailesinin bu birlikteliği çabucak kabul ettiğini söylüyor. Noora bunu, Irak’ta da Hıristiyanlar ile aynı mahallede yaşamalarına ve bu kültüre aşina olmalarına bağlıyor.

 

İsimlerini kollarına nakşettiler

Bobi 15 yıllık bir polis memuruyken mülteci krizi nedeniyle sınır bölgesine tayin edilmiş. Aynı zamanda birçok ülkeyi gezmiş profesyonel bir dansçı olan Bobi, yabancı dilini bu seyahatleri sayesinde geliştirmiş. Bobi de Makedonya’da çok sayıda etnik ve dini grubun karışık yaşadığını söylerken; “benim de birçok Müslüman arkadaşım var. Hatta Ramazan ayını bile birlikte kutluyoruz” diyor. Daha önce iki kez evlenmiş olması nedeniyle çevresindeki insanların ilk başta Noora’yla birlikteliğine şaşırdıklarını ancak aralarındaki büyük aşkı gördükten sonra herkesin durumu kabullendiğini söylüyor.

Bobi evlenme teklifinde bulunacağı gün bir dövme stüdyosuna gidip Noora’nın ismini koluna yazdırmış. Birkaç gün sonra da Noora, Bobi’nin ismini kendi koluna nakşettirmiş. Temmuz ayında evlenen çift, Dodevski’nin üç çocuğuyla birlikte şu anda Makedonya’nın Kumanovo kentinde yaşıyor. Çiftin en son mutluluk kaynağı ise Noora’nın bir bebek bekliyor olması.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.