Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mültecilere kucak açan çiftçinin mahkum edilmesi Fransa’yı karıştırdı

Mültecilerin İtalya ve Fransa arasındaki sınırdan geçmesine yardım eden ve mültecilere barınma sağlayan çiftçi Cédric Herrou, 8 ay hapis cezası aldı ancak cezası tecil edildi.

Çarşamba günü, hayatında ilk kez Nice mahkemesinde bir hakimin önüne çıkan, Fransa’nın La Vallée de la Roya bölgesinde yaşayan Herrou, oturma izni olmayan 200 mülteciye sınır geçiş kolaylığı sağlama ve SNCF’e (Fransa Devlet Demiryolları) ait olan boş binaya 57 kişiyi yerleştirerek resmi olmayan bir kamp açma suçlarıyla yargılandı.

Mültecilere yardım eden çiftçinin mahkemedeki savunması oldukça çarpıcıydı: “Evet yaptım! Çünkü insanlar sıkıntı yaşıyor. Evet yaptım! Çünkü yapılması gerekiyordu. İnsanlar yollarda ölüyor, aileler acı çekiyor. Sınırları koyan bir devlet var ama bunun doğurduğu sonuçlarla kesinlikle ilgilenmiyor.”

37 yaşındaki çiftçi bahçesinde zeytinyağı ve yumurta üretiyor. Çoğunlukla Eritreli ve Sudanlı mültecilere yardım eden çiftçi, onları boş SNCF binasına yerleştirmek dışında kendi evinde de ağırlıyor ve gıda yardımı yapıyor. Bu mülteci dostu çiftçi, bazılarına göre gerçek bir kahramanken, bazıları da çiftçiyi ‘kendini devletin yerine koymakla’ suçluyor.

Herrou’ya Nice Mahkemesi tarafından caydırıcı nitelikte, aracına el koyma ve ehliyetini iş kullanımıyla sınırlama cezası verildi.

tweet
(Fransız politikacı Pierre Laurent: “Cédric Herrou’nun tamamen yanındayım. Devletin, mültecilere yönelik sorumluluklarını ne ölçüde yerine getirdiğini tartışmamız lazım”)

Zor durumdaki mültecilere kucak açan çiftçiye verilen ceza sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Birçok kişinin desteğini alan Herrou, mahkeme önünde yaptığı basın açıklamasında “bu bir fedakarlık değil, onurdur” dedi.

Herrou’nun avukatı Zia Oloumi ise, “bugün Herrou’yu, başkaları da aynı şeyi yapmaya başlamasın diye cezalandırmak istiyorlar” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.