Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dolar ve Euro’dan yeni rekorlar

Sanayi üretimi endeksi, Moody’s Türkiye değerlendirmesi ve başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliklerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda bugün görüşülmeye başlanması: İşte bu üç ana gündem maddesi piyasaların haftaya hızlı başlamasına yol açtı. Dolar ve Euro, Türk Lirası karşısında bir kez daha rekor kırdı.

Bugün sabah 10:00’da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım 2016 sanayi üretim endeksini açıkladı. Sanayi üretimi  bir önceki aya göre aynı kalırken, Kasım 2015’e göre ise yüzde 2,7 artış gösterdi.

screen-shot-2017-01-09-at-12-44-12

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %0,3 ve imalat sanayi sektörü endeksi %0,2 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %1,5 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %1,8, imalat sanayi sektörü endeksi %2,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %7,8 arttı.

screen-shot-2017-01-09-at-12-43-59

En yüksek artış dayanıklı tüketim malında gerçekleşti

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında (MIGs), 2016 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre en yüksek artış %2,6 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

screen-shot-2017-01-09-at-12-44-36

Moody’s, 2017’de Türkiye’nin taşıdığı riskleri açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’deki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bu değerlendirmeleri üç ana başlıkta toplayacak olursak;

  • Türkiye’deki güvenlik sorunları makro baskıları artırıyor.
  • Türkiye bankalarının varlık kalitesinin bu yıl kötüleşmesi bekleniyor.
  • Türkiye bankalarının brüt takipteki krediler oranının yıl sonunda yüzde 4’ü aşması bekleniyor.

Ayrıca, yine aynı değerlendirmede Türkiye’nin güvenlik ve jeopolitik riskler ile karşı karşıya olduğu da vurgulanıyor.

Bu açıklamaların ardından gözler 27 Ocak’ta bir diğer derecelendirme kuruluşu olan Fitch’in Türkiye’nin notunu düşürüp düşürülmeyeceğine çevrildi. Halihazırda Fitch, Türkiye için “yatırım yapılabilir” notunu veren tek derecelendirme kuruluşu olma özelliğini taşıyor.

Başkanlık sistemi Meclis Genel Kurulu’nda

Başkanlık sistemini esas alan 18 maddelik anayasa değişiklik teklifi, bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı.

Genel Kurul’da teklif için iki turlu görüşme yapılacak. İlk turun ardından ikinci turda maddeler ayrı ayrı oylanacak ve kabul edilmesi için en az 330 milletvekilinin kabul oyu vermesi gerekiyor. Bu oylamalar gizli yapılacak. 330’un altında oy alan madde düşecek. Teklifin tümünün kabulu için de 330 oy gerekiyor. Milletvekili dağılımı şu şekilde:

vekil-sayilari

Meclis Başkanı AKP’den olduğu için Meclis’teki oylamada AKP’den 316 vekil oy kullanabilecek. Ümit Özdağ MHP’den ihraç edildiği için bağımsız milletvekili olarak yer alıyor.

Dolar ve Euro’dan yeni rekorlar

Sabah açıklanan sanayi üretimi endeksi verisinin etkisiyle değer kaybeden Türk Lirası, ardından gelen Moody’s açıklamaları ile söz konusu kaybını daha da arttı. Güne 3,64 seviyelerinde başlayan dolar/tl kuru an itibariyle (13:30) yüzde 2,55 artarak aşağıdaki grafikte görebileceğiniz gibi 3,73’ün üzerinde işlem görüyor.

dolar

Euro/tl’de de durum çok farklı değil. Euro/tl yüzde 2,30’luk artış ile 3,92’nin üzerinde seyrediyor. Türk Lirası’nı zorlu bir dönem bekliyor. Önümüzdeki bir aylık süreçte beklenen önemli gelişmeleri şu maddelerle özetleyebiliriz:

  • TBMM’deki başkanlık sistemi görüşmeleri
  • 20 Ocak’ta Donald Trump’ın başkanlığa resmen başlaması
  • 24 Ocak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı
  • 27 Ocak’taki Fitch’in Türkiye notunu açıklaması
  • 31 Ocak – 1 Şubat FED toplantısı

Tüm bu gelişmler ülke ekonomisinin geleceği ile ilgili soru işaretlerini artırıyor. Türk Lirası’ndaki değer kaybı arttıkça gözler siyasi iktidara ve Merkez Bankası’na dönse de karar alıcılardan henüz piyasaları rahatlacak, tatmin edecek adım(lar) gelmedi. Kurlardaki bu yükseliş 24 Ocak’taki PPK toplantısından güçlü bir faiz artırımı kararı alınmasını zaruri kılabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.