Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın merkezindeki kayıp element için yeni aday: Silikon

Japon bilim insanları, demir ve nikelle birlikte dünyanın merkezini oluşturan elementlerden biri olduğuna inanılan ve on yıllardır araştırılan “kayıp element”i tanımlamayı başardıklarını iddia ediyor.

Dünyanın merkezinde bulunan yüksek ısı ve basıncın araştırmada kullanmasıyla birlikte, merkezdeki bilinmeyen element için en güçlü aday silikon olarak belirlendi. Kayıp elemente ilişkin bu araştırma, gezegenin nasıl oluştuğunu daha iyi anlamamızı sağlayacak.

Gezegenin en iç kısmının 1200 km yarıçapında sert bir top şeklinde olduğu düşünülüyor. Fazla derin olduğu için araştırılması zor olan bu kısmı anlamak için bilim insanları sismik dalgaların bu kısımdan nasıl geçtiğine bakıyor. Dünyanın bu en iç kısmı, çoğunlukla demirden oluşuyor. İç kısmın ağırlığını %85 demirin, %10’unu da nikelin oluşturduğu tahmin ediliyor.

ff

Araştırmayı yürüten Tohuku Üniversitesi’nden Eiji Ohtani ve ekibi, dünyanın merkez kısmının ağırlığının geri kalan %5’ini oluşturan maddeyi anlamak için demir ve nikelden oluşan bir alaşım hazırladı ve bu alaşımı silikonla karıştırdı. Daha sonra bu karışımı dünyanın iç kısmındaki gibi çok yüksek derecede ısı ve basınca maruz bırakan ekip, karışımın dünyanın merkezindeki sismik datayla eşleştiğini keşfetti. Fakat Profesör Ohtani, silikonun varlığının kanıtlanması için daha fazla araştırmanın gerekli olduğunu söylüyor.

Dünyanın merkezindeki kayıp elementle ilgili bulgulara ilişkin konuşan Cambridge Üniversitesi’nden Profesör Simon Redfern “Bu zorlu araştırmalar çok heyecan verici. Çünkü bu araştırmalar 4.5 milyar yıl öncesine, dünyanın öz kısmının kayalıklardan ayrılmaya başladığı zamanlara kapı açıyor”  diyor ve başka araştırmacıların dünyanın öz kısmında oksijenin de bulunabileceğini söylediğini ekliyor. Redfern’e göre bu iki ihtimal de dünyanın merkezinin oluşmaya başladığı zamanki koşullara bağlı olarak mümkün görünüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.