Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere Başbakanı May: Baltık ülkeleri işgal edilirse karşılık veririz

İngiltere Başbakanı Theresa May, Estonya ve Litvanya gibi Baltık ülkelerinin bir işgale uğraması durumunda NATO’nun buna karşı ortaya koyacağı her türlü askeri karşılıkta yer alacaklarını açıkladı.

Theresa May, NATO’nun sorumluluk almadaki ciddiyetini gösterecek olan ve Estonya’da yapılacak tatbikata İngiltere’nin de katılacağını duyurdu. Başbakan May; Donald Trump yönetiminin, -bu yöndeki söylemlerin aksine- ABD’nin NATO’ya yaklaşımını değiştirmeyeceğini düşündüğünü söyledi.

Sky News televizyonuna konuşan İngiltere Başbakanı May, NATO Andlaşması’nın 5.maddesinin, askeri saldırıya uğrayan bir NATO üyesine diğer üye ülkelerin yardıma gitmesini öngördüğünü vurgulayarak şöyle konuştu: “İnsanlar ABD’nin NATO’ya yaklaşımında Donald Trump göreve başladığında bir farklılık olacağını düşünüyorlar. Ancak yeni yönetimden isimlerle yaptığım konuşmalardan, ABD’nin NATO’ya tamamen bağlı kalacağı sonucunu çıkarıyorum. Şu anda NATO’nun ciddiyetini vurgulayan adımlar atmaya devam ediyoruz. İngiliz birlikleri bu yıl Estonya’da yapılacak tatbikata katılacaklar.”

Theresa May’in Sky News televizyonuna verdiği röportaj:

20 Ocak’ta ABD başkanlığını devralmaya hazırlanan Donald Trump, seçimler sırasında ve seçilmesinin ardından NATO’nun misyonuna eleştirel yaklaşan açıklamalar yapmıştı. Trump; “Estonya, St.Petersburg şehrinin banliyölerine yakın bir ülke. Nüfusunun yüzde 40’ı Rus. St.Petersburg’un banliyölerindeki bir yer için nükleer savaş riski üstlenemem” demişti. Trump ayrıca, NATO’nun ABD’ye çok pahalıya mal olduğunu ve diğer ülkelerin NATO bütçesine daha fazla katıda bulunmaları gerektiğini söylemişti.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsızlığını ilan eden ve 2004 yılında hem NATO, hem de Avrupa Birliği üyesi olan Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya; Rusya’nın yayılmacı amaçları olduğundan kaygı duyuyorlar. Bu üç Baltık ülkesi ayrıca çok sayıda Rus kökenli vatandaşa sahip. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin daha önce “nerede yaşarsa yaşasınlar Rusya’nın Ruslar’ı savunmakta tereddüt etmeyeceği”ni söylemiş ve “Rusya’nın sınırları herhangi bir yerde bitmiyor” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.