Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Obama’dan veda konuşması: “Umutlu ve dirayetli olun”

ABD Başkanı Barack Obama, Chicago kentindeki veda konuşmasında, 8 yıllık başkanlığı döneminde başta ekonomi olmak üzere birçok alanda başarılar kaydettiğini ve göreve geldiği günden daha iyi bir ülke bıraktığının altını çizerek, Amerikan halkına “umutlu ve dirayetli olmaları” çağrısında bulundu.

Beyaz Saray’daki koltuğunu 20 Ocak’ta Donald Trump’a devredecek Obama, veda konuşmasını siyasete başladığı, memleketi Chicago’da yaptı. Kuzey Amerika’nın en büyük toplantı salonu olan McCormick Place’teki konuşmasının büyük kısmını 8 yıllık başkanlığı süresince Amerikan halkının beklentilerine  nasıl karşılık verdiğini anlatan Obama, başkanlık koltuğunu Trump’a “sorunsuz bir şekilde” devredeceğini söyledi.

Konuşmasında, “Obamacare” olarak bilinen sağlık reformundan Amerikan ekonomisinin 2008 finansal krizinin devamındaki performansına kadar büyük ölçüde ABD vatandaşlarının hayatlarını yakından ilgilendiren birçok konuya yer veren Obama, 8 yıllık yönetimi süresince “ülkeyi daha iyi bir yer haline getirdiğini” vurguladı.

Trump’ın yönetime geçtiğinde ilk iş olarak “Obamacare” sağlık reformunu değiştirmeyi vaadetmesine ilişkin olarak, Obama, “eğer daha iyi bir alternatif getirilirse onu açıkça destekleyeceğim” dedi.

Obama’dan demokrasi vurgusu

Demokrasiye sıkça vurgu yaptığı konuşmasında Obama, ABD’deki farklı ırklar arasındaki hoşgörünün kendi başkanlığı döneminde eskiye göre daha iyi hale geldiğini öne sürdü. Demokrasinin çantada keklik görüldüğü zaman tehdit altına gireceğini ifade ederek, tüm toplum kesimlerine çağrıda bulunan ABD Başkanı, “olayları diğerlerinin bakış açısıyla değerlendirin; dikkat etmeliyiz ve dinlemeliyiz” dedi. Obama, ülkesinde demokrasi için tehdit oluşturan üç temel konunun da altını çizdi: Ekonomik eşitsizlik, farklı ırklar arasındaki bölünme ve toplumun farklı katmanlarının kendi “baloncuklarına” çekilmesinin demokrasinin muhafaza edilmesinin önünde engel teşkil edebileceğini vurgulayan Obama, “Demokrasi yeknesaklığı şart koşmaz. Kurucularımız münakaşa etti ve mutabakata vardı, ve bizden de aynısını yapmamızı istedi. Fakat onlar demokrasinin temel dayanışma anlayışını, görünüşteki tüm farklılıklarımıza karşın, hepimizin burada birlikte durduğumuz ve bir olarak yükselip düşeceğimiz fikrini gerektirdiğini biliyorlardı” dedi.

Konuşmasında dış politikaya ve Suriye’ye fazla yer vermeyen Obama, IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon sayesinde örgütün elindeki toprakların yarısından fazlasını kaybettiğini ve radikallikle mücadelenin süreceğini söyleyerek,”IŞİD masum insanları öldürmeye çalışacaktır ancak biz anayasamıza ve ilkelerimize ihanet etmediğimiz sürece Amerika’yı yenemeyecekler” ifadelerini kullandı.

“Değerlerimizden vazgeçmezsek Rusya ve Çin’den üstün olmaya devam ederiz”

Başkanlığı döneminde yürütülen politikalara ilişkin olarak, özellikle terörle mücadelede yasal zeminde ve temel hukuk ilkelerine bağlı kalındığını vurgulayan Obama, “Bunun için işkenceye son verdik, Guantanamo Tutukevi’ni kapatmak için mücadele ettik ve Amerikalı Müslümanlara ayrımcılık yapılmasına karşı çıktık. Demokrasi ve hukukun üstünlüğü kaygılarıyla hareket ettik. Dış tahriklere karşı uyanık olmalıyız ve bizi biz yapan değerlerin zayıflamaması için çaba göstermeliyiz” dedi.

Rusya ve Çin gibi rakiplerinin, ABD’nin dünyada sahip olduğu nüfuza erişemeyeceklerini savunan Obama, kendi değerlerinden vazgeçmedikleri sürece bu üstünlüklerini koruyacaklarını ifade etti.

https://www.youtube.com/watch?v=hNVr4p5ijJ4

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.