Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2016 yılında Irak’taki sivil ölümlerin bir numaralı sorumlusu IŞİD

Irak’ta geçen yıl en az 16 bin 361 sivil öldü. Ya da bir başka hesaplamayla Irak’ta geçen yıl ayda ortalama 1300 kişi hayatını kaybetti.

Irak’ın Mart 2003’teki işgalinden bu yana ülkedeki sivil ölümlerini belgeleyen Iraqi Body Count/Irak’ta Ölü Sayma (IBC)  adlı sivil toplum kuruluşunun yıllık raporuna göre bu ölümlerin bir numaralı sorumlusu, başta Musul olmak üzere kontrolü altındaki bölgelerde cezalandırma amacıyla binlerce kişiyi infaz eden IŞİD. Rapora göre, IŞİD’in 2016 yılında infaz ettiği sivil sayısı, beşte biri kadın ve çocuk olmak üzere en az 7170.

IŞİD, geçen yıl Irak’ın diğer bölgelerinde bombalı saldırılar düzenleyerek çok sayıda sivil öldürdü. Bunlar arasında en çok can kaybına sebebiyet veren, 3 Temmuz’da Bağdat’ta bir pazar yerine düzenlenen bombalı saldırıydı. Arife günü alışverişe çıkanları hedef alan IŞİD’in saldırısında 324 kişinin hayatını kaybetti.

24 Kasım’da ise bir IŞİD militanı, kullandığı yakıt tankerini Kerbela’dan dönen Şii hacıların otobüs konvoyu üzerine sürmüştü. Bu saldırıda 100 kişi öldü.

IŞİD’in üzerine bomba düzeneği takarak intihar eylemi yaptırdığı bir çocuk da 25 Mart’ta Hilla’da, en küçüğü 9 yaşında olmak üzere kendisi gibi 17 çocuğu öldürmüştü.

(Irak'taki sivil ölümlerin yıllara göre dağılımı)
(Irak’taki sivil ölümlerin yıllara göre dağılımı)

Iraqi Body Count’un raporu, Irak’ta IŞİD ile mücadele amacıyla bulunan uluslararası koalisyonun da giderek artan sayıda sivil ölümünden sorumlu olduğunu ortaya koyuyor. ABD liderliğindeki koalisyonun bombardımanlarında 2015 yılında 1466 sivilin yaşamını yitirdiği kayda geçerken, 2016’da bu sayı 2039’a yükselmiş durumda. Geçen yıl 700’den fazla sivil ise Irak ordusunun benzer bombardımanlarında hayatını kaybetmiş.

Iraqi Body Count, 2016 yılında 4374 Iraklının ise faili belirlenemeyen çatışma, bombalı saldırı ve diğer şiddet olaylarında öldüğünü belgeliyor.

Irak’ın Mart 2003’teki işgalinden bu yana, ülkedeki şiddet olaylarında hayatını kaybeden sivillerin kayıtlarını tutan Iraqi Body Count’un raporunun orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.