Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın en zengin 8 kişisi, dünya nüfusunun yarısının toplam gelirine sahip

İsviçre’nin Davos kentinde gerçekleşecek olan Dünya Ekonomik Forumu öncesinde İngiltere’de gelir dağılımı konusunda çalışan araştırma merkezi Oxfam, dünya üzerindeki gelir eşitsizliğini ortaya koyan bir rapor hazırladı. Raporda “bir avuç dolusu insanın, dünyanın geri kalan yüzde 50’sinin mal varlığına sahip olması şaşırtıcı ve garip olmanın ötesinde bir olaydır” denildi. Listelenen sekiz kişi 426 milyar dolarlık gelir ile 3.6 milyar insanın toplam gelirine sahip.

image-1

Oxfam yayınladığı raporda maaşlardaki eşitsizlikleri, vergi vurgunlarını, imtiyaz sahibi insanların, şirket sahiplerinin ayrıcalıklı olarak sistemde kalmasını ve süregelen ekonomik düzenin büyük gelir sahibi insanlara katbekat daha fazla kazanç almak üzere kurulmasını artan gelir dağılımı eşitsizliğinin sebepleri olarak belirtti. Ayrıca farklı ve temelden değiştirilecek bir ekonomi düzenine ihtiyaç olduğunu belirten raporda başını Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in çektiği, en zengin sekiz insanın gelir dağılımı içerisindeki oranı bugüne kadar görülmemiş oranda arttı denildi.

Dünya Ekonomi Forumu’nda yükselen eşitsizlik ve toplumsal kutuplaşmanın 2017 ekonomisi için iki büyük tehlike olacağının da altı çizildi. Bu şekilde artan bir eşitsizlik eğrisi küreselleşmede gerilemeye sebep olacak denildi.

Bill Gates’in en zengin insan olarak başında bulunduğu listede İspanyol moda devi Zara’nın sahibi Amencio Ortega, ünlü yatırımcı ve Berkshire Hathaway yönetim kurulu başkanı Warren Buffet, Telekom devi Meksikalı iş adamı Carlos Slim Helu, on-line alışveriş sitesi Amazon’un sahibi Jeff Bezos, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, Amerikan teknoloji markası Oracle’ın yönetim kurulu başkanı Larry Ellison ve eski New York belediye başkanı ve ekonomi haber servisi Bloomberg News’in kurucusu ve sahibi Michael Bloomberg yer alıyor.

345921

 

2015’de yayımlanan raporda en zengin 62 milyarderin dünya nüfusunun geri kalan gelirinin yüzde 50’sine sahipken, bu sayı 2016 verilerine bakıldığında 8 kişiye kadar düştü. Dünya Ekonomi Forumu’nu organize eden kuruluş gelir dağılımdaki artan bu eşitsizliğin kapitalizmin değişmez kurallarından olmadığını, bu meselenin doğru politik kararlar ve seçimlerle ilgili olduğunu savundu.

Açıkladığı bu listeyi, Forbes’ın araştırmalarına ve yatırım bankası Credit Suisse’in veri tabanlarına dayandıran Oxfam, düşük gelirli insanların büyük çoğunluğunun çok az bir gelir ile geçimini sürdürdüğünü birçoğunun ise günlük yaşam savaşı verdiğini belirtti.

Bir golf arabasının içine sığacak bir avuç insan…

Son dört yıldır gelir dağılımındaki eşitsizliğin giderek arttığını ve bunun toplumsal düzeni korumak konusunda önemli bir faktör olduğunu belirten rapor Brexit’ten, Donald Trump’ın zafer ile sonuçlanan başkanlık kampanyasına, ırkçılığın yükselişi ve asparagas haberlerin güncel politika üzerindeki etkisine kadar birçok endişe verici durumun giderek artan gelir eşitsizliği ile yakından ilgisi olduğunu da belirtti. Varlıklı ülkelerdeki insanlar giderek bu duruma daha az katlanmaya başladılar.

Oxfam yönetim kurulu üyesi Mark Goldring, “bu yılki gelir eşitsizliği daha önce görülmediği kadar keskin ve şaşırtıcı. Bir golf arabasının içine sığacak bir avuç insanın, insanlığın en fakir kesiminden daha fazla kazanması, garip olmanın da ötesinde bir durumdur” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.