Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ünlü yazarlar Putin yüzünden PEN Rusya’yı terk etti

Nobel ödüllü yazar Svetlana Alexievich, PEN Rusya’dan ayrıldığını açıkladı. Alexievich’in istifasının sebebi, gazeteci ve aktivist Sergey Parkhomenko’nun PEN Rusya Yönetim Kurulu tarafından dernekten ihraç edilmesi.

Alexievich, dernekle ilişkisini keseceğini 11 Ocak’ta yaptığı şu açıklamayla duyurdu:

11
Sergey Parkhomenko

“Parkhomenko’nun PEN’den ihraç edilmesiyle ilgili yapabileceğim tek yorum, kurucu idealleri korkakça yok sayılan PEN Rusya’dan ayrılmak olabilir. Perestroyka [Yeniden yapılanma] yıllarında Rusya’daki PEN’imizle gurur duyuyorduk ama şu anda ondan utanıyoruz. Rus yazarlar, bir tek Stalin döneminde böyle dalkavukluk etmiş ve rezilce davranmışlardı. Putin bir gün gidecek; ama PEN’in tarihindeki bu utanç verici sayfa kalacak. İsimler de kalacak. Şu anda kötülüğü yenemediğimiz zamanları yaşıyoruz, ‘kızıl adam’ karşısında güçsüzüz. Ama zamanı durduramaz, buna inanıyorum.”

 

Olayın aslı

PEN Rusya, Parkhomenko’yu “kışkırtıcı eylemleri” ve “derneği içeriden çökertmeye çalıştığı” nedeniyle ihraç ettiğini açıkladı. Ancak Parkhomenko’ya göre ihracının asıl sebebi, PEN Rusya’yı, terörist faaliyetler düzenlediği suçlamasıyla 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Ukraynalı yönetmen Oleg Sentsov’a sahip çıkmaması sebebiyle eleştirmiş olması. Sentsov, Rusya’nın Kırım’ı ilhakına güçlü bir şekilde itiraz etmişti.

 Oleg Sentsov
Ukraynalı yönetmen Oleg Sentsov

PEN Rusya’dan, derneğin temel değerlerine sahip çıkmadığı nedeniyle ayrılan yazar ve gazeteci sayısı Alexievich ile birlikte otuza ulaştı. Bunların arasında Rusya’nın en popüler polisiye yazarlarından Boris Akunin ile ünlü şair Lev Rubinstein da var.

PEN 1921’de İngiltere’de “İfade özgürlüğünü korumak ve savunmak ve edebiyatın önündeki engelleri ortadan kaldırmak” için kurulmuş, dört yıl içinde Avrupa’da 25 merkezi açılmıştı. PEN halen, yüzden fazla ülkede 145 merkezle faaliyet yürütüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.