Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya Anayasa Mahkemesi aşırı sağcı partiyi kapatmadı

Almanya Anayasa Mahkemesi, aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti’nin (NPD) kapatılması istemiyle açılan davada kararını açıkladı. 2003 yılındaki ilk davada partinin kapatılmasını reddeden Mahkeme, bugün açıkladığı kararında partinin kapatılmasını bir kez daha reddetti. Kararda NPD’nin “Anayasa düşmanı” olduğu tespit edilmekle birlikte, partinin “siyasi faaliyetlerinin başarıya ulaşmasını sağlayacak bir etkiye sahip olmadığı” sonucuna varıldı.

npd1

Parti demokratik düzeni tehdit edecek bir güce sahip değil

Karlsruhe kentindeki Anayasa Mahkemesi’nin kararını, Başkan Andreas Vosskuhle açıkladı. Almanya’daki eyalet yönetimlerinin 2012 yılında açtığı davayı karara bağlayan mahkeme, NPD’nin “Anayasa düşmanı olduğu” ve “Nasyonal Sosyalist düşüncelerle çok yakın bağlara sahip olduğunun” sabit olduğunu belirledi. Bununla birlikte partinin, savunduğu görüşleri gerçekleştirecek gücü olduğuna dair somut kanıtların mevcut olmaması gerekçesiyle partinin kapatılması isteğini reddetti. Mahkeme kararının oybirliğiyle alındığı açıklandı. Mahkeme Başkanı Vosskuhle; partinin seçimlerde aldığı oy oranının çok yetersiz olmasını, federal ve yerel parlamentolarda anlamlı bir şekilde temsil edilmemesini ve hükümetlerde koalisyona ortak olma gibi bir durumun söz konusu olmamasını, davanın reddedilmesinin dayanakları arasında saydı.

Daha önce açılan dava da reddedilmişti

NPD ile ilgili ilk kapatma davası 2001 yılında açılmış, ancak Anayasa Mahkemesi NPD’nin yönetim kadrolarında Alman istihbaratından muhbirlerin bulunması nedeniyle davayı esastan incelemeyip, 2003 yılında usülden reddetmişti.

Almanya’daki eyaletlerin yönetimlerinin ortaklaşa açtığı ikinci davada, NPD’de yöneticilerinin açıklamalarından yapılan çok sayıda alıntı delil olarak sunulmuştu. Bunlar arasında, partiye ait bir belgede yer alan “bir Asyalı ya da Afrikalı’nın asla Alman olamayacağı” ve “Alman pasaportuna sahip olmanın biyolojik genleri değiştiremeyeceği” gibi ifadeler dikkat çekmişti.

npd2

NPD seçimlerde etkili olamıyor

1964 yılında kurulan NPD’nin başkanlığını Frank Franz yürütüyor. Alman iç siyasetinde küçük partilerden biri olarak kabul edilen NPD’nin Federal Parlamento’da ve eyalet parlamentolarında üyesi bulunmazken; Avrupa Parlamentosu’nda sadece bir üyeyle temsil ediliyor. Der Spiegel’in internet sitesinde yer alan habere göre NPD’nin Almanya’da 5 binden fazla üyesi bulunuyor. Özellikle Almanya’nın doğu eyaletlerinden oy alabilen parti, 2013 yılındaki genel seçimlerde sadece yüzde 1,3 oy alabilmişti.

Almanya’da parti kapatma ile ilgili düzenlemeler oldukça sıkı

Almanya Anayasası’nın 21. maddesine göre siyasi partiler “demokratik düzenin ortadan kaldırılması girişiminde bulunmaları” halinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılabiliyor. Ancak gerek Almanya Anayasa Mahkemesi, gerekse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarına göre, kapatılma için partinin “somut tehdit” oluşturduğunun kanıtlanması gerekiyor. Nitekim AİHM, 2003 yılında Refah Partisi’nin açtığı davada, partinin “iktidara gelebilecek potansiyele sahip olduğu için somut tehdit oluşturduğu” sonucuna varmış ve kapatma kararından dolayı Türkiye’yi haklı bulmuştu.

1949 yılında yeni anayasanın kabul edilmesinden bugüne kadar Almanya’da sadece iki parti kapatılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.