Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupalı liderlerin Trump’a tepkisi sert oldu

20 Ocak Cuma günü yemin ederek ABD Başkanlığını devralacak Donald Trump’ın, geçtiğimiz haftasonu İngiliz The Times ve Alman Bild gazetelerine verdiği mülakatlarda söyledikleri, başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa’nın gündemine oturdu.

Trump verdiği röportajlarda, “Avrupa Birliği, Almanya demektir” ifadesini kullanıp, “Avrupa Birliği’nin Almanya için bir araç olduğu”nu iddia etmiş, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in bir milyon mülteciyi kabul etme kararını “feci bir hata” olarak nitelemiş ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasını “çok zekice” bulduğunu söylemişti. Yaptığı açıklamalarda Alman otomobil devi BMW’ye de değinen Donald Trump, Meksika’da kuracağı yeni üretim tesisinden ABD’ye ihracat yapmayı planlayan BMW’nin de yüzde 35 gümrük vergisi ödemesi gerektiğini belirtmişti. Trump’ın tepki çeken bir diğer ifadesi de NATO’nun “köhne” olduğuna yönelik sözleriydi.

Merkel: “Kendi kaderimizi kendimiz belirleriz”

Donald Trump’ın bu sözlerine özellikle Alman siyasetçilerin tepkisi sert oldu. BBC’nin haberine göre Almanya Başbakanı Angela Merkel, Trump’ın sözlerinin hatırlatılması üzerine şu cevabı verdi: “Biz Avrupalılar olarak kendi kaderimizi kendi ellerimizde tutuyoruz.” Almanya Şansölyesi, AB ülkelerinden, Trump’ın sözlerinden ötürü kaygı duymamalarını istedi. Merkel, Trump’ın eleştirdiği mülteci politikasıyla ilgili olarak da, mülteci krizi ve terörizm tehdidinin birbirinden ayrılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “İnsanlar sadece ülkelerindeki iç savaşlardan kaçmıyorlar. Aynı zamanda ülkelerindeki terörizmden de kaçıyorlar.”

Almanya Şansölyesi Merkel’in yardımcısı Sigmar Gabriel’in hedefindeyse Trump’ın, Almanya’nın mülteci politikasıyla ilgili sözleri vardı. Gabriel, Avrupa’daki mülteci krizinin temelinde ABD’nin Irak’ta izlediği yanlış politikanın olduğunu savunarak, “birbirimize neyin doğru ya da yanlış olduğunu söylemek yerine, bölgeye barışı nasıl getirebileceğimizi konuşmalı ve bu insanların yeni bir yuva bulmalarını sağlamalıyız” dedi.

“NATO ile ilgili sözler ittifak içinde kaygı yaratıyor”

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ise Trump’ın NATO ile ilgili sözlerinin, kurum içerisinde kaygı yarattığını ve ABD Savunma Bakanı olması beklenen James Mattis’in düşünceleriyle zıtlık içerisinde olduğunu söyledi. Steinmeier, ABD’nın dış politikasının ne yönde ilerleyeceğini görmek için de beklemeleri gerektiğini belirtti. Trump’ın sözlerine NATO da bir yazılı açıklamayla karşılık verdi. Deutsche Welle’nin haberine göre NATO, yazılı açıklamasında “yeni başkanın ABD’nin örgüt içerisindeki misyonunu kabul edeceğine inanıyoruz” dedi.

trumpa-tepki2

Fransa: “Transatlantik işbirliği sürecek”

Trump’ın AB’ye yönelik sözleri Fransa’da da tepki topladı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande “Avrupa olarak Transatlantik işbirliğini sürdüreceğiz, dışarıdan bizim ne yapmamız gerektiğine yönelik tavsiyelere ihtiyacımız yok” dedi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, uluslararası politikada milliyetçilik dönemine geri dönülmemesi gerektiğini ve AB ülkelerinin birbirlerine daha fazla kenetlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrault ayrıca; 15 Ocak’ta Fransa’da düzenlenen ve 70’den fazla ülkenin temsilcilerinin katıldığı Ortadoğu Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Trump’ın ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıma planını eleştirmiş ve söz konusu planı “provokasyon” olarak nitelendirmişti.

“Karşılaşılan zorluklar motivasyon kaynağı olmalı”

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ise, ABD’nin Trump döneminde yıkıcı ve egoistçe bir dış politika izlemesinin üzüntü yaratacağını ve ciddi sonuçlara yol açacağını iddia etti. Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz da mülteci krizi ve Brexit gibi konuların AB için zorlu imtihanlar olduğunu ancak bu zorlukların bazı şeyleri değiştirmek için bir motivasyon kaynağı olması gerektiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.