Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere Başbakanı’ndan AB’ye: “Anlaşarak boşanalım”

İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesinin Avrupa Birliği’nden çıkma stratejisiyle ilgili merakla beklenen konuşmasını bugün yaptı. May, açıklamalarında İngiltere’nin ortak pazardan ve gümrük birliğinden çıkacağını ve eğer İngiltere’nin öne sürdüğü şartlara uyacak “iyi bir anlaşma”da uzlaşılamazsa, hiçbir anlaşma olmadan Avrupa Birliği’nden çıkacaklarını söyledi.

İngiltere Başbakanı konuşmasında, ülkesinin sınırlarının kontrolünü tekrar eline almakta kararlı olduğunu, bu yüzden mallar, kişiler, hizmetler ve sermayenin serbest dolaşımını öngören ortak pazarda kalmasının mümkün olmadığını belirtti. Ancak, İngiltere, “mümkün olduğu ölçüde” ortak pazara ulaşımını korumak istiyor.

May konuyla ilgili açıklamalarında şöyle dedi: “Avrupalı liderler birçok defa birliğin üyesi olmanın dört özgürlüğü,; mallar, kişiler, hizmetler ve sermayenin serbest dolaşımını kabul etmek anlamına geldiğini söylediler. AB üyesi olmamak ama ortak pazarın bir parçası olmak, AB’nin kural ve düzenlemelerine, bunlar hakkında söz sahibi olmadan, tabi olmak anlamına geliyor. (…) Bu durumda AB’den ayrılmanın bir anlamı olmayacaktır. Referandumun iki tarafı da AB’den ayrılmanın, ortak pazardan ayrılmak anlamına geleceğini net bir şekilde ifade etmişti.”

May, konuşmasında, AB’yle “stratejik bir ortaklık kurmak” ve bir serbest ticaret anlaşması imzalamak istediklerini ve bu anlaşmanın “mevcut ortak pazar düzenlemelerinin bazı şartlarını koruyabileceğini” söyledi. İngiltere’nin Gümrük Birliği’nden de çıkacağını belirten May, artık “AB’nin ticaret politikasına bağlı kalmadan kendi ticaret anlaşmalarını imzalamak istediklerini açıkladı.

Bazı Avrupa ülkelerinin kendilerini cezalandırmak istediğine dikkat çeken İngiltere Başbakanı, eğer bu yola gidilirse, İngiltere’nin hiçbir anlaşma yapmadan AB’yi terk edeceğini belirtti: “Açık konuşayım. İngiltere AB’nin iyi bir dostu ve komşusu olmaya devam etmek istiyor ama biliyorum ki bizi cezalandıracak bir anlaşmayı arzulayanlar da var. Bu, Avrupa ülkeleri için feci bir intihar ve bir arkadaşa yakışmayacak bir davranış olacaktır. İngiltere böyle bir yaklaşımı kabul etmeyecektir, etmeyecek. Bunun olmayacağına inansam da, olumlu bir anlaşmaya ulaşabileceğimize emin olsam da İngiltere için hiçbir anlaşma imzalanmamasının, kötü bir anlaşmadan daha iyi olduğuna da bir o kadar eminim.”

May konuşmasında, AB’den çıkışın parlamentoda oylanacağını da belirtti. Ancak, İngiltere Başbakanı’nın bu konudaki açıklamaları, oylamanın, İngiltere’nin AB’de kalmasıyla ilgili değil, AB’den çıkarken yapılacak anlaşmanın kabul edilip edilmemesine dair olacağını ima ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.